Közösségi Gálán ismerték el a Csabagyöngyét segítő közösségek munkáját

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Csabagyöngye Kulturális Központ 2019. január 20-án, immáron negyedik alkalommal rendezte meg a Csabagyöngye Közösségi Gála elnevezésű eseményt, melyen elismerő díjjal köszönték meg az intézményt segítő szervezetek, személyek munkáját.

A Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) Békéscsaba, Békés megye egyik meghatározó intézménye, mely szakmai munkájával, tevékenységével a teljes hazai közművelődésnek példát, szakmai irányt mutat. Ezek egyike a társadalmi szerepvállalás fontosságát és elismerését hangsúlyozó kezdeményezés a Csabagyöngye Közösségi Gála.

A CSAKK születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő gálán évről évre a kiemelkedő tevékenységet végző, az intézményt segítő személyek, közösségek, társadalmi vagy gazdasági szervezetek munkáját ismerik el öt, 2015-ben alapított díjjal.

A Stark Emlékérem annak adományozható, aki a CSAKK-ban működő közösségben, annak fejlődése, gyarapodása, hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységével kimagasló érdemeket szerzett. Mindezek mellett önzetlen áldozatvállalással alkot, nevel, huzamosabb ideje közösségi munkát végez, és példaként áll magatartásával, egyéniségével. Idén Lukácsné Rácz Katalin testnevelő tanár, a Gerinctorna Klubból, illetve János Hajnalka tanár a Meseházi Családi Dalárdából és a Fiatalok Népdalköréből, valamint a Mezőmegyeri Nyugdíjas Klub egykori vezetője, Laczó Pálné érdemelte ki az elismerést.

Csabagyöngye Közösségi Díjat azon közösségek, szervezetek kaphatnak, amelyek huzamosabb ideje kimagasló szakmai munkát végeznek a CSAKK-ban. Az idei esztendőben a Nosztalgia Tízek Klubja és a Gazda Nyugdíjas Egyesület kapta meg ezt a kitüntetést.

Csabagyöngye Siker Díj elnevezéssel díj adományozható mindazon személyeknek, akik valamely Csabagyöngye Kulturális Központban működő társadalmi szervezetből indultak és az ott kapott ismeret hozzásegítette őket ahhoz, hogy kimagaslót alkossanak, tegyenek, ezáltal az intézmény jó hírét is öregbítsék. Ez alkalomból Králik János és Králik Jánosné, a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület és a Békéscsabai Társastánc Klub táncosai, valamint a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes a Fölszállott a páva című műsorban való szereplésért érdemelték ki az elismerést.

Csabagyöngye Tisztelet Díjat érdemelt ki Lonovics László főiskolai docens, a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar, Mester Gábor néprajzi gyűjtő, valamint az Ízvadász Főzőklub. Az elismerést azoknak osztották ki, akik az elmúlt időszakban kimagasló szakmai segítséget nyújtottak a CSAKK számára.

Csabagyöngye Önkéntes Díjat adtak át Sárközi Máriának és az Egyensúly AE Egyesületnek. A díjazottak az elmúlt időszakban önkéntes munkájukkal támogató segítséget nyújtottak a CSAKK által kezdeményezett több programon.

Az ünnepélyes díjátadók után Csík János és a Mezzo zenekar fellépése szórakoztatta a közönséget.

A CSAKK közösségekhez való viszonyát az is fémjelzi, hogy mára több mint 1500 tagja van az intézmény különböző csoportjainak, s fennállása óta látogatóinak száma meghaladta az 1 millió főt.

A gáláról készült további fotók a Csabagyöngye Kulturális Központ Média/fotó menüpontjából elérhetőek.

Pap Mónika

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.