Közösségi kert – kertközösség Kapuváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága „Települési közösségek – Lokális társadalomfejlesztés” Győr-Moson-Sopron Közösségi kert – kertközösség Kapuváron című projekt záró programjaként Kapuvár településen 2019. október 2-án 14.00 órai kezdettel Közösségi kert létrehozásának folyamata és eredményei, közösségépítés a közösségi kert megvalósítása során című előadást és műhelyfoglalkozást szervezett.

A műhelyfoglalkozás első felében Dr. Halbritter András biológus előadásában beszélt a közösségi kertek létrejöttének előzményeiről, hazai és külföldi hagyományairól és jelenlegi helyzetéről. Fotókon keresztül mutatta be a közösségi kert közösségépítő és társadalomfejlesztő szerepét az egyéni és közösségi szemléletformálásról, a környezettudatosságról.

Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető az ép és a fogyatékkal élő emberek együttműködését, a felelősségérzet megjelenését, egymás munkájának megbecsülését, segítését hangsúlyozta. A közösségi kert létrehozása, a helyi közösségi aktivitás növekedése és a közös gondolkodás hozzájárult a közösségek alakulását elősegítő újabb színtér létrejöttéhez. Előadásában a közösséggé formálódás mellett az oktatási és terápiás cél megvalósulását emelte még ki. A program folytatásaként a helyszínt biztosító Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ udvarán létrehozott magas ágyás is megtekintésre került, majd a Kapuvári Kertbarátkör tagjai terménybemutatót tartottak. A műhelyfoglalkozás zárásaként az iskolakertek és a közösségi kertek sokszínűségét bemutató Iskolakertekért Alapítvány 20 db roll-upból álló vándorkiállítását tekinthették meg a résztvevők.

A jövőbeni következő lépések céljaként megfogalmazódott a közösségi kert tovább bővítése, újabbak létrehozása és minél több kertészkedő és közösségben szerető ember csatlakozása a kezdeményezéshez.

Tóthné Boda Éva
Fotó: Tóthné Boda Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.