Közösségi média szakkör Zalában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2018. november 28-án a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projekten belül működő immáron hatodik alkalommal megtartott közösségi média szakkör keretében vendégelőadóként Andor Máriót fogadták a tagok. Ha nem vagyunk fent a közösségi oldalakon, akkor nem is létezünk? E kérdés magába foglalta e nap legfőbb mondanivalóját.

Facebook, Instagram, Twitter, blog többek közt ezen internetes oldalak jelentőségével foglalkozva, előnyeik és hátrányaikra is fény derült. Nem mindegy milyen információt és kikkel szeretnék közölni, hiszen ennek megfelelően kell felületet választani a közlendőnk számára, hogy elérje azokat, akiknek szánjuk. Nagyon fontos, hogy álhíreket ne közöljünk, ennek kiküszöbölési eszköze, ha mindig utánanézünk a forrásnak, ahonnét tájékozódunk.

Miért is fontosak e közösségi oldalak? Mert nagyon gyorsan számtalan információt eljuttathatunk számtalan ember számára. Szinte minden témában gyorsan tudunk ismereteket szerezni. Mi az egyik talán legvalósabb veszélyforrása a gyorsan terjedő közösségi oldalaknak? A magányosodás, a sok álprofillal bejelentkező személyek, cégek, akik sokszor sokak számára egy álvalóságot teremtenek.

Ami nagyon fontos éppen a fentiek miatt, hogy tudjuk kezelni és a helyén értelmezni a felénk áradó milliónyi információt. Ne vesszen el a lényeg! Éppen ezért nagyon fontos és nagy hangsúlyt is fektetünk mindig a közösségi értékteremtő beszélgetésekre is. Amikor csak leülünk egymás mellé és kötetlenül mesélünk magunkról, másokról, a számunkra fontos dolgokról. E napon Zsuzsa néni bemutatta kézimunkáit és büszkén mesélt önmagáról. Mi többiek pedig büszkék voltunk, hogy megismerhettük őt, hiszen a közösségi média mellett a személyes kapcsolatok soha nem tűnhetnek el, és igyekszünk is tenni érte.

Süliné Elekes Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.