Közösségi színtér névadó ünnepsége Szentgálon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Szentgálon 2019. szeptember 28. óta a helyi közösségi színtér elnevezése is őrzi a település díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja, Tamás Károlyné Kiss-Tóth Vilma emlékét.

„Vilma néni hiányzik. Szelleme itt él és köztünk is marad. Becsüljük azt az olthatatlan lángot, amely önben lobogott, tiszteljük a végsőkig feszített akaratot és elszántságot, mellyel a szentgáli és a magyar kultúra ügyét szolgálta” – fogalmazott ünnepi megemlékezésében Istvánfalvy Sándor polgármester.

Vilma néni egyszerű pásztorasszonyként, nagy bölcsességgel és kifogyhatatlan energiával megáldva vált Szentgál és a környék krónikásává, a pásztorélet megörökítőjévé, a helyi tájház létrehozójává. A helyiek tisztelik emlékét, nagyra tartják szellemi hagyatékát, ezért is döntöttek arról, hogy a közösségi színtér az ő nevét viselje.

A névadó ünnepségen egész napos programsorozattal várták a helyieket, annál is inkább, mivel több együttes is „születésnapos volt”: a Pávakör 45 éves, a Szűrös Együttes és a Nyugdíjas Dalkör 30 éves fennállását ünnepelte.

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága a hungarikum játszóház biztosításával járult hozzá a közösségi programokhoz, melyek nagy érdeklődésre tartottak számot kicsik és nagyok körében egyaránt.

Baloghné Uracs Marianna
Fotók: Buzás-Jáger Anikó (Istvánfalvy, Táncház, Tiszafa)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.