Közösségi tervezés a közművelődésben – szakmai továbbképzés Mosonmagyaróváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

2019. június 12-én a Közművelődési Akkreditációs Bizottság által engedélyezett Közösségi tervezés a közművelődésben címmel szakmai továbbképzés indult Mosonmagyaróváron az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága szervezésében, mely az EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében valósult meg.

A képzés célja volt a közművelődési területen dolgozó szakemberek megismertetése a közösségi tervezéssel, valamint érzékenyítése a közösségi megoldások irányában. A képzésre a megye több településéről, többek között Mosonmagyaróvárról, Püskiből, Rajkáról, Győrből érkeztek résztvevők. A foglalkozások heti egy alkalommal, alkalmanként 6 órában zajlottak 5 héten keresztül, ahol elméleti és gyakorlati feladatok keretében sajátították el a tananyagot. Az első képzési napon Tóthné Boda Éva mb. megyei igazgató köszöntötte a résztvevőket, röviden bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának tevékenységét, ismertette a képzés célját és ütemtervét.

A képzési napokon a tananyag elméleti és gyakorlati részét Török Károlyné, Neveda Amália, Joós Tamás és Csiszár Péter oktatók adták át a hallgatóságnak, akik részletes ismeretanyagot kaptak a közösség fogalmának értelmezéséről, funkcióiról, a közösségi tervezés alapjairól, hátteréről, módszeréről és technikáiról. De az együttműködésről és részvételről, a közösségi fenntartásról, valamint a közösségek által vezérelt helyi fejlesztések szerepéről is jelentős ismereteket szereztek. A képzés záró napján a résztvevők csoportmunka keretében kidolgozták a kihúzott vizsgafeladatokat, majd sikeres záróvizsgát tettek. A közösségi tervezés a közművelődésben című képzés tanúsítványait Tóthné Boda Éva mb. megyei igazgató és Joós Tamás képzési oktató adták át a résztvevőknek.

A képzés során megismert technikák és módszerek felkészítették a szakembereket arra, hogy a helyi társadalmi problémákra reflektálva a gyakorlatban is működtethető, valós igényeken és szoros együttműködésen alapuló cselekvési irányokat és terveket tudjanak megfogalmazni, kidolgozni. A közösségi tervezés hatásait megismerve a képzés résztvevői helyi szinten is növelhetik a közösségi művelődés eredményességét és a vidékfejlesztésben való aktív szerepvállalást.

Epinger Zsanett
Fotó: Tóthné Boda Éva
Epinger Zsanett

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.