Közösségi tervezés indul Bőben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága „Gazdálkodjunk közösen a jövőnkkel!” címmel közösségi tervezésen alapuló projektet indít Bő községben, amely a helyi lakosság igényeire épít.

Éles Krisztina megyei igazgató és Kuglics Gábor módszertani referens előkészítő megbeszélést folytatott Hajós Attila polgármesterrel és a település közösségi színterében dolgozó Jákó Melinda közművelődési szakemberrel, valamint a program iránt érdeklődő „lámpásokkal”. A megbeszélésen elhangzott, hogy a projekt célja a fenntartható fejlődést fókuszba helyezve településfejlesztési koncepció készítésének ösztönzése a helyi lakosság aktivizálásával.

A község a Sárvári járásban fekszik. A településen női kar, az általános iskolában pedig színjátszó kör működik és sok a helyi termelő is. Jelenleg ezek azok az alapul szolgáló szellemi értékek, amelyekre a község fenntartható fejlődését elősegítő közösségi kezdeményezést építeni lehet.

Az áprilisban induló tevékenység keretében a megyei igazgatóság munkatársai a településfeltárás, értékfeltárás, közösségi tervezés módszereivel ismertetik meg a helyieket, adaptálható jó gyakorlatokat mutatnak be, és látóútra is sor kerül a Zala megyei Nagypáliba. A tervek szerint a bőiek aktívan részt vesznek a szomszédos Gór és Chernelházadamonya községek Kapunyitogató programjainak szervezésében is.

A településfeltárás során a résztvevők a helyi lakosságnak legalább negyedét szólítják meg. A program decemberben a műhely aktív tagjai által készített településfejlesztési koncepció bemutatásával és helyi értékekből összeállított kiállítással zárul.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.