Közösségszervezés alapszak népszerűsítése az ELTE Savaria Egyetemi Központban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ 2018. február 7-én tartotta harmadik nyílt napját. Erre az alkalomra az NMI Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának munkatársai tájékoztatással készültek az érdeklődők számára.

A szombathelyi egyetem februári nyílt napján a felsőoktatási továbbtanulás pénzügyi oldaláról kaphattak betekintést a résztvevők. A rendezvény az állami ösztöndíjas képzések, költségtérítés, kollégium, átsorolás, stb. témáját járta körbe. Továbbtanulás előtt álló diákok, valamint szüleik szép számmal érkeztek informálódni.

A szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy a rendezvény előtt az Művelődési Intézet a közművelődési szakmát népszerűsítse. A kihelyezett asztalon a közösségszervezés alapszakról tájékoztató dokumentumok, szórólapok, a Szín Közösségi Művelődés folyóirat, valamint más a Művelődési Intézet módszertani tevékenységét bemutató anyagok kaptak helyet. A nyílt napra érkezők kíváncsian fogadták a szóbeli tájékoztatást és szívesen vittek a kiadványokból.

Az év elején az iroda munkatársai a szombathelyi szakközépiskolák vezetőségével is felvették a kapcsolatot a közösségszervezés alapszakról tartandó ismertető reményében. A Vas megyei középfokú oktatási intézmények nyitottak voltak az együttműködés iránt.

A közösségszervezés szak új és hiánypótló egyetemi alapszakként 2017. szeptemberétől indult el. A jelentkezők Szombathelyen a humánfejlesztő szakirányt választhatják. Az alapképzési szakon tanulók átfogó ismereteket kapnak a kultúra, a közművelődés, a felnőttoktatás és -képzés, az ifjúságszervezés, az ifjúságpolitika és a közösségfejlesztés területéről. Megismerik a szakmai intézmények működésének alapvető elveit, a szervezetek, intézmények jogi szabályozását. Képessé válnak ezen intézmények működtetésére, gazdálkodásának és menedzsmentjének ellátására, kulturális, ifjúsági, humánfejlesztési célú pályázatok írására és projektek menedzselésére.

Tóth Adél

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.