Központban a személyiségfejlesztés és a színházak technikai arzenálja

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekt keretében immár állandósult taglétszámmal, egymást elfogadva, egyre erősödő közösségként folytatják Fejér megyei színjátszó köreinek vezetői a júniusban megkezdett műhelymunka-sorozatot Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze segítségével.

A műhelysorozat gyakorlatközpontúságával, a mindennapi életben és a csoportok vezetése során könnyen adaptálható feladatokkal, és nem utolsó sorban a szakmai vezető elhivatott és lendületes személyiségével, kimagasló szakmai tudásával jelentősen hozzájárult, hogy a résztvevő tagok cserélődése megállt, és immár állandósult létszámmal, lelkesen érkeznek a műhelysorozat alkalmaira. A csoporttagok állandósulása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a tagok lassanként közösséggé válnak, könnyebben megnyílnak egymás előtt, a csoportmunkák és az alkalmanként egy-egy tag által választott és megrendezett jelenet során egymástól is rengeteget tanulnak, egymást elfogadva, kreatívan tudnak együttműködni.

A 4. alkalom központi témája a személyiségfejlesztés volt, a témát zenés módszerekkel dolgozták fel a résztvevők, kiaknázva, hogy a zene, mint közös nyelv, az érzelmek kimutatásának és megmutatásának egyik lehetséges eszköze. Az 5. alkalom során a kellékek, a színházak technikai arzenálja volt a fő téma. Ezt a témát a szakmai vezető csoportmunkával dolgozta fel: adott volt egy régi törött kard, egy óriási pincekulcs, egy esernyőnyél, és egy csengettyű. A csoportoknak ezekből kellett hármat kiválasztaniuk, ahhoz egy történetet kerekíteni és azt előadni. A jelenet előadása során a tárgyak átlényegítése sem volt tiltott. A bemutatóhoz a teremben lévő eszközöket is lehetett, sőt kellett használni, ahogy Kozáry Ferenc példával is illusztrálta egy-egy előadás során, a helyszínen található eszközök bevonása a darabba emelheti az előadás sikerét, növelheti a nézők elismerését.

A feladat megoldása közben a tagok újabb oldalukról ismertették meg magukat, pl. kiderült, hogy többen krimi rajongók, és hogy egy kis poénért sem kell messzire mennie senkinek. Egy jó hangulatú, fordulatos betörés is „történt”, melynek során pl. a ruhafogas páncélszekrénnyé változott, továbbá volt egy lakástévesztés és egy régészeti kutatás is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.