Kreatív energiák a közösségi művelődésben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Mindenki szembesül a koronavírus által kialakult helyzet nehézségeivel, azonban ez a helyzet sok értékes hozadékkal is rendelkezik. A közművelődés helyszínei a közösségi házak, színterek, kulturális intézmények igyekeznek megfelelni az új kihívásoknak.

A megváltozott élethelyzetben, nincs ember, aki ilyen vagy olyan módon ne lenne érintett. Jó tapasztalni, hogy a pánik helyett magvas gondolatok kapnak szárnyat, új kezdeményezések nyernek teret. A közösséghez való tartozás újra fókuszba kerül azok számára is, akik a rohanó világban már eltávolodtak a közösen megélt eseményektől, pillanatoktól.

Sok kreatív energia szabadult fel és rengeteg új ötlet került megvalósításra ebben a néhány hónapban. Találhatunk jógyakorlatot kistelepülésen éppúgy, mint városi nagy intézményben, vagy akár a civil szektorban. A digitális kompetencia felértékelődött, hisz a legtöbb esetben az online tér biztosít új otthont a közösségek számára. Gyakran ezeknek a felületeknek a létrehozása és kezelése a közművelődési szakemberekre hárul, ami egy új szerep a számukra. De jó látni azt is, hogy most az idősebb generáció is egyre aktívabbá és tudatosabbá válik a modern eszközök használatában.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Számtalan csoport online térbe “kényszerült”, ahol élénk kommunikációval tartják egyben közösségüket és osztanak meg érdeklődési köreiknek megfelelő tartalmakat és készítenek saját felvételeket.

A települések díszítése is nagyobb lendületet vett, így a húsvéti dekorációk mellett a májusfák állítási is új tartalommal gazdagodott. 

Több csoport a kialakult helyzet hatására jött létre a helyi értékek gyűjtésére, ápolására, népszerűsítésére.

A videó nyújtotta lehetőséggel is többen élnek, így készülnek kisfilmek, főzőműsorok, mese felolvasások és más oktató tartalmak.

Kiállítások és vetélkedők is szerveződnek a világhálón és többen az élő adás nyújtotta lehetőséggel is élve mutatják meg, hogy miben tehetségesek.

A kreativitás nem csak a megoldási módszerekben lelhető fel, hanem számtalan kreatív kézműves ötletet bemutató tartalom is születik elsősorban a kézműves közösségeknek köszönhetően.

A megvalósult online összejövetelek gazdagsága bizonyítja, hogy a közösségek ereje és az összetartozás érzése a világhálón is élő lehet. Bízhatunk benne, hogy az új kezdeményezések a vírus elmúltával is maradandó új színnel gazdagítják a közművelődés palettáját.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.