Kulisszák mögött – Bábcsoport-foglalkozás Viszneken

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet 2017-ben indította el a „Bűvös Bábos” elnevezésű mintaprojektet, melynek hatására 2019-ben Heves megyében, Viszneken is megalakult a bábcsoport. 2019. április 9-én a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságának kollégái újból részt vettek a településen működő társulat foglalkozásán, hogy segítsék a Viszneki és Tarnaörsi általános iskolásokból álló bábcsoport munkáját, illetve észrevételeikkel és szakmai tudásukkal erősítsék, fejlesszék a csoport és az egyének kompetenciáit.

A csoportba 15 lelkes gyermek jár, akik mindig őszinte érdeklődéssel fogadják a Nemzeti Művelődési Intézet szakembereit. A csapat vezetője Nagy Henrietta Bernadett, aki odaadó munkával koordinálja a társulatot. A próbát Hacsavecz Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense indította a „hősihő” nevezetű rekeszizom tornáztató játékával. A gyors bemelegítést követően a lelkes kis diákok hozzá is kezdtek az előadás gyakorlásához. Kétszer próbálták el a darabot. Az első próba után Hacsavecz Éva és az Eszterházy Károly Egyetem másodéves közösségszervező szakos hallgatói, Székely Ákos és Martinkovics Martin, több hasznos instrukciót adott a csoport tagjai számára, hogyan lehetne még jobb az előadásuk. Második próbára kézzelfoghatóak voltak a különbségek az előadásmódban és a gyermekek magabiztosságában. Nagyon érdeklődőek voltak, csendben, fegyelmezetten próbáltak. A délután végére a gyakornokok tartottak két záró játékot. Egyik volt a „Varázsceruza”, a másik pedig a „Piff-Puff”, melyek a csoport közösséggé válásához járultak hozzá.

A bábcsoport-foglalkozáson való részvétel hasznos nap volt mindenki számára, hisz a gyerekek sok gyakorlati tanácsot kaptak az előadásuk jobbá tétele érdekében. A közösségszervezős hallgatók pedig bepillantást nyerhettek egy amatőr művészeti csoport mindennapjaiba, kipróbálhatták magukat csoportjátékok vezetésében, illetve beleláthattak egy bábelőadás előkészületeibe.

Martinkovics Martin
Eszterházy Károly Egyetem
Közösségszervezés BA, 2. évfolyam
Fotók: Martinkovics Martin, Székely Ákos

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.