Különdíjakat adott a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága Tárnokon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2019. szeptember 22-én nyílt meg Tárnokon a Heinrich Antal Művelődési Ház és Könyvtárban a XIII. Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves pályázat alkotóinak kiállítása, melyen a Nemzeti Művelődési Intézet különdíjakat adott át.

A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kívánt teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére. Pest megyében a pályázatokat az Iharos Népművészeti Egyesület gondozta.

Ament Éva

Ament Éva az egyesület elnöke a díjátadón elmondta, hogy Pest megyéből számos pályázat érkezett a legkülönfélébb kategóriákban: volt kőfaragó, kovács, keramikus, csipkeverő.

Kovács Bence

A zsűrit Kovács Bence néprajzkutató képviselte, aki az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tagja. Beszédében elmondta, hogy rengeteg pályamű érkezett, melyek között alig lehetett különbséget tenni, így nem volt könnyű a döntésük.

Szolnoki Gábor

Tárnok Nagyközség polgármestere – Szolnoki Gábor – különdíjat adott át, mellyel egy csoportos alkotást díjazott, ahol sérült fiatalok különböző szövési technikákkal készült szőnyegeket készítettek a versenyre. Emellett megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy Tárnoknak és neki is szívügye a népművészet, és a hagyományok ápolása.

Pető Lilla

Különdíjakat adott emellett a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága is, melyet Pető Lilla közművelődési referens nyújtott át a díjazottaknak. A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának regionális egyéni különdíjasai Ferencz Anikó, Fülöp Levente, Kecskés Mátyás, Czira László. Emellett két csoportos pályázatot is díjazott az igazgatóság: a Pollack csemete csoport alkotóit és a Pollack virágok csoportját.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.