Kulturális gazdaságfejlesztés Kajdacson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Ipari parkot és gyógynövény-logisztikai központot adtak át a napokban Kajdacson. Boda János polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a beruházás hatással lesz az egész falu életére, fejlődésére, gyarapodására. Célul tűzték ki a helyi foglalkoztatás növelését, amelyet kitűnően szolgál a létesítmény.

De, hogy milyen út is vezetett eddig a sikertörténetig, ahhoz közel két évtizedet kell visszaugranunk a múltba. A Kajdacsi Gyermekekért és Ifjúságért Alapítvány még 2000-ben avatta fel a községi teleházat, majd a következő évben már ki is bővítette azt, amikor az egykori körzeti megbízottak által használt irodai épületből alakítottak ki egy klubszobát. Itt már lehetőség nyílt nagyobb csoportos összejövetelek (népfőiskola, pályaválasztási tanácsadás, szakmai képzések) szervezésére és lebonyolítására is.

A második bővítés 2004-ben történt, az akkori „Kell egy hely” pályázati programnak köszönhetően, ifjúsági közösségi színtér létesült a teleház mellett levő korábbi tűzoltószertár épületének részbeni felújításával és a teleházhoz való csatolásával. Az épületben kialakításra került egy nagyobb közösségi tér, ahol konferenciákat, előadásokat és rendezvényeket is lehetett már tartani közel 40 fő részére. Az új szociális blokk mellett elkészült egy kisebb méretű terem is, ahol klubfoglalkozásokat lehetett tartani. A harmadik bővítés 2006-ban történt, amikor az egykori tűzoltószertár még meglévő garázsát alakították át egy olyan közösségi teremmé, ahol a lambériás falak között pingpongozni, társasjátékozni is lehetett és kisebb zenés-táncos rendezvényeket is le lehetett bonyolítani. A teleház működtetése során az alapítvány a gyermeken és fiatalokon túl, a felnőtt és idősebb korosztályok részére is szervezett kulturális műsorokat és végzett szolgáltatásokat.

Az önkormányzat feladat-ellátási szerződés keretében ismerte el és támogatta tevékenységüket. A teleház és a kibővült ifjúsági közösségi színtér tökéletes helyszínt biztosított a település kulturális rendezvényeinek, viszonyt hiányzott egy színpaddal ellátott nagy rendezvényterem. A negyedik bővítés 2012-ben valósult meg, amikor a korábban a sikeres IKSZT (integrált közösségi és szolgáltató tér) pályázatuk kivitelezése megtörtént. Az új fejlesztés keretében felépítették az új művelődési házat, színházteremmel és kiszolgálóhelyiségekkel együtt közvetlenül az ifjúsági közösségi színtér épületével összekapcsolódóan. Az új és a régi épület szerves egységet alkotva biztosítja a falu integrált közösségi szolgáltatását minden program tekintetében. Az ötödik bővítés 2015-ben történt, amikor a volt tűzoltószertár tetőterében elkészült egy 30 fős ifjúsági szálló, amely már a falu turisztikai fejlesztését is szolgálta, tovább bővítve az alapítvány tevékenységi körét. Ezzel a beruházással egy teljes körű kulturális és turisztikai szolgáltatási központ alakult ki a falu központjában. A teleház folyamatos fejlesztése önmagában is sikertörténet, de a kezdetektől általa és benne kialakult szellemi tőke településformáló ereje felbecsülhetetlen a Kajdacson élő közösség számára. Időközben újabb civil szervezetek kezdtek el tevékenykedni a településen, a Kajdacsi Gyöngyvirág Tánccsoport, a Nyugdíjas Dalkör, a Dalárda, és a Roma tánccsoport, illetve nem szabad elfelejtkezni az egyházakról sem, amelyeknek közössége szintén megerősödött az elmúlt évtizedekben.

Időközben az alapítvány elnökét, Boda Jánost Kajdacs polgármesterévé választották, de korábbi tanító és népművelő mivoltát polgármesterként sem tudta levetkőzni, amit ezután is következetesen képviselt. A kistelepülés gazdaságfejlesztésében is a következetesség dominált, így már a közmunkaprogramot is az egyén fejlődésére formálták. Elhatározták, hogy megtanítják a kiskert művelését a programban résztvevő helyieknek. Mivel az önkormányzat nagyon kevés földterülettel rendelkezett, amely alkalmas lett volna a kertészkedéshez, így felkeresték azokat a helyi tulajdonosokat, akiknek voltak a településen üresen álló belterületi földterületeik és kibérelték a program számára. Így indult el a termelés, ezzel segítették a helyi értékteremtő tevékenységet és ezzel a helyi konyhát. Időközben egyre többen ajánlották fel a helyi idős emberek közül a kertjeiket művelésre, mert ők már nem tudták megmunkálni, amivel a termelés annyira megnövekedett, amit a helyi konyha már nem tudott felhasználni. A képviselő-testület ismét mérlegelt, mert tudták, hogy a település fejlődését elsősorban a helyi mezőgazdaság fejlesztésével lehet elérni, így elhatározták, hogy a környéken korábban hagyományos gyógynövénytermesztés felé indulnak el.

A megyei Területi Operatív Program keretében pályáztak és 550 millió forintot nyertek egy ipari park és a gyógynövény feldolgozó kialakítására. Az elkészült létesítmény ünnepélyes átadására 2019. október 7-én került sor, ahol ünnepi beszédet mondott Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter és Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Az üzemet, ahol szuperkritikus exprakcióval fogják kivonni a gyógynövényekből a hatóanyagokat, melyeket különböző gyógyszereknek és kozmetikumoknak biztosítják az alapanyagát Pallos József Péter üzemeltető a PannonPharma cégcsoport vezérigazgatója mutatta be az egybegyűlteknek.

A kezdetben 25 főt foglalkoztató létesítményben jövőre különböző ürömféléket termelnek és dolgoznak fel, ahol elsődleges szempont, hogy főleg a helyi lakosság kapjon munkát. Kajdacs számára hatalmas mérföldkő az elkészült gyógynövény-feldolgozó, amely jelentősen emeli a helyi adóbevételeket, így az önkormányzatnak is több lehetősége nyílik a település további fejlesztésére.

További sok sikert kívánunk!

Kuti Imréné

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.