Kulturális kapcsolatok erősítése Várhosszúréten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának munkatársai Szlovákiában, Várhosszúréten jártak. A cél az volt, hogy tovább erősítsék a határon túli kapcsolatokat.

A Kézműves Házban a Gömöri Kézművesek Társulásának elnökével találkoztak, és a látogatás során megnézték a település nevezetességeit. A Nemzeti Művelődési Intézet irodavezetője Tóth Csaba átadta a Művelődési Intézet Szín Közösségi Művelődés folyóiratának 2018-as első lapszámát. Az alábbi linken olvasható a megyei iroda munkatársa által lejegyzett beszélgetés, mely a társulás vezetőjével, Nagy Györggyel készült. A teljes cikk itt érhető el.

A látogatás során az is kiderült, hogy mennyire fontos a társulás és az ott élők számára a hagyományos mesterségek újjáélesztése, illetve oktatása. A magyarság identitástudatának őrzésében és ápolásában jelentős szerepet játszik a közösség. Nemcsak egyesítik a hazai és külföld kézműveseket, hanem olyan valódi hagyományőrző tevékenységet végeznek, amely ma is példaértékű lehet a fiatalok és az idősek számára egyaránt. Megalakulásuk óta intézményes háttér nélkül működnek. Számos díj és kitüntetés birtokosai, melyet magyarországi szervezetektől és a magyar államtól kaptak. A látogatás alkalmával mindkét félben megerősítést nyert az a tény, hogy a kulturális kapcsolatok erősítése és a hagyományos népi mesterségek népszerűsítése területén mindannyian egy nyelvet beszélnek.

Kovács Anikó

  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.