Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja Bács-Kiskun megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja címmel belső képzést valósít meg az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak részére.

A képzés célja rövidtávon, hogy megismertesse és megszerettesse a kulturális közfoglalkoztatottakkal a népi kézművesség egyes területeit. Hosszú távon célja mindemellett a népi kézműves foglalkozások iránti érzékenyítés, a szakmák iránti érdeklődés felkeltése, amelyből a későbbiekben további képzések elvégzését követően kereset-kiegészítésre, esetlegesen önálló megélhetés megteremtésére ad lehetőséget a programban résztvevőknek.

A Művelődési Intézet a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködésben valósítja meg a programot. Bács-Kiskun megyében a képzés lebonyolítását a Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája koordinálta a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, valamint a Bajai Kézműves Egyesület közreműködésével.

A program keretében 28 órás, négynapos nem formális képzések valósultak meg, melyek mindegyike a népi kézművesség négy-négy témakörével ismertette meg a résztvevőket.

A megyében 2017. november 6. és 2017. november 23. között kecskeméti, kiskunhalasi, bácsalmási és bajai helyszíneken négy képzési csoportban zajlott le a program, összesen 38 fő részvételével.

A résztvevők különböző témakörökben (pl.: nemezelés, bőrművesség, szövés, gyöngyfűzés) ismerkedtek a népi kézművességgel, az alapismeretek, munkamódszerek szintjén, megtapasztalva az önálló alkotás örömének élményét is.

Egy résztvevői visszajelzés:

 „Azt hiszem mindenki sokat tanult a Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves program 4 napja alatt, és igazából nem csak a kézműves részét. A tényleg szakavatott oktató bemutatta a saját szakmáját, a népművészeti örökségünket. Tudásuk legjavát adták át nekünk ezen a pár napon és olyan ismeretekkel lettünk gazdagabbak, melyet mi is tudunk majd a napi gyakorlatban hasznosítani. Azt hiszem rég találkoztam ennyire közvetlen és segítőkész emberekkel. A technika ismertetése után mi is belekóstolhattunk, és kicsit elsajátíthattuk ezeket a kézműves dolgokat. Úgy gondolom, van közöttünk olyan is, aki a megismert technikák közül választ magának hobbit is. Viszont ebben a pár napban mást is tanultunk, mint például újfajta gondolkodásmódot, emberséget, türelmet, segítőkészséget és még sorolhatnám…”

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.