Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja Nógrád megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Nógrád megyében 2017. november 6-9. között zajlott a Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja, amit az NMI Művelődési Intézet valósított meg az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak részére a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen.

A négynapos, 28 órás, nem formális képzés rövidtávú célja, hogy megismertesse és megszerettesse a népi kézművesség egyes területeit a közfoglalkoztatásban résztvevőkkel. Hosszú távú célja pedig a népi kézműves foglalkozások iránti érzékenyítés, a szakma iránti érdeklődés felkeltése. A képzés résztvevői a népi kézműves életutakon keresztül betekintést kaptak a magyarországi népi kézműves hagyományokba is, további képzések elvégzésére ösztönözve őket, rámutatva arra, hogy ezáltal kereset-kiegészítésre, vagy az önálló megélhetés megteremtésére is lehetőség nyílhat. A képzés során megszerzett ismeretekkel pedig a településeken végzett feladatellátást tehetik színesebbé.

A megvalósításban a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagja, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete volt az együttműködő partnerünk. A képzés lebonyolítását a Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája és az egyesület közösen koordinálta két salgótarjáni, egy-egy szécsényi és balassagyarmati helyszínen, 4 képzési csoportban, összesen 47 fő részvételével.

A résztvevők 5 témakörben az adventi koszorú-, és mézeskalács készítés, tojásírás, hímzés, és csuhé-gyékény tárgyak készítésével ismerkedtek meg. A népi kézművesség és hagyomány valamint az ősi technikák megismerésével megtapasztalhatták a résztvevők az önálló alkotás örömét, hogy az egyszerű alapanyagok felhasználásával milyen érték hozható létre.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.