Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja címmel belső képzést valósított meg az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak részére.

A képzés célja, hogy megismertesse és megszerettesse a kulturális közfoglalkoztatottakkal a népi kézművesség egyes területeit. A négynapos képzések lehetővé tették a népi kézműves foglalkozások iránti érzékenyítést, a szakmák iránti érdeklődés felkeltését, amelyből a későbbiekben további képzések elvégzését követően kereset-kiegészítésre, esetlegesen önálló megélhetés megteremtésére ad lehetőséget a programban résztvevőknek.

Együttműködő partner a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, azon belül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Népművészeti Egyesület volt. A képzés lebonyolítását a Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájával közösen koordinálta, a program keretében 28 órás, négynapos nem formális képzések valósultak meg, melyek mindegyike a népi kézművesség egy-egy témakörével ismertette meg a résztvevőket.

A megyében 2017. november 6. és 2017. november 30. között két szolnoki, kisújszállási és tiszaföldvári helyszíneken 4 képzési csoportban zajlott le a program, összesen 28 fő részvételével.

A résztvevők 4 témakörökben (gyertyakészítés, fazekasság, szövés, gyöngyfűzés) ismerkedtek a népi kézművességgel az alapismeretek elméleti és gyakorlati elsajátítása során.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.