Kultúrházak éjjel-nappal Hidasnémetiben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az idei évben, 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szlovák határ közelében, a Hernád folyó partján fekvő kistelepülés, Hidasnémeti volt az egyik kiemelt helyszíne a Magyar Népművelők Egyesülete által koordinált Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatnak.

E falu, s az itt működő lelkes helyi közösségek kiváló példái annak, hogy egy jól szervezett, szoros kötelékben élő, múltját jól ismerő, saját és települése értékeivel tisztában levő csoport mennyire alkalmas arra, hogy élővé tegye a lakóhelyét, az egymást követő generációk között közvetítse és továbbadja meglévő tudását, bölcsességét, és kaput nyisson a jövő felé.

A program során a nyitógálán zenés, irodalmi összeállítással mutatkozott be a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Napközi Otthonos Óvoda. Elhangzott A Hernád mellől jöttem én, hol minden, minden költemény… Urr Ida vers. Az Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes előadásában pedig zobori lakodalmas csúfolót láthatott a közönség. A február eleji hétvégén első alkalommal rendeztek kóstolóval egybekötött gasztronómiai versenyt. Házias süteményekkel, egyéni ízesítésű töltelékes ételekkel lehetett a helyi lakosoknak nevezni a versenyre. Abaúji specialitásnak számít a vasárnapi töltelékes húsleves és a töltelékes húsvéti tál. Az ételek mellett a pálinkák is megmérettetésre kerültek a VI. Hidasnémeti Pálinkamustra verseny keretében. Az év párlata minősítést a birspálinka nyerte. Különlegességnek számított a csipke, a muskotály szőlő és az ágyas meggypálinka.

A rendezvény sikerének vitathatatlan záloga, hogy a hidasnémeti emberek egy kikezdhetetlen, összetartó közösségben élnek, nap mint nap találkoznak, érdeklődnek egymás ügyes-bajos dolgai iránt, s  nem csak a kiemelt rendezvényeken süvegelik meg egymást.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.