Kultúrházak éjjel-nappal Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

 

A 2019. február 15-17. között tartott Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat célja a közművelődési intézmények és kulturális programok népszerűsítése, valamint hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. Az eseménysorozat „Mindennap értéket adunk” jelmondata is azt jelképezi, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. Komárom-Esztergom megyében számos eseményt regisztráltak a sorozathoz.

2019. február 15-én Bajon az IKSZT-ben egy kötetbemutatóval nyílt meg a program, mely során a helyi általános iskolások ismerkedtek meg játékos módszerekkel a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársa, Jáger Dávid első verseskötetével. Az érdeklődők három csoportba rendeződve gondoltak újra és alkottak saját verseket, amiket végül fel is olvastak.

Szintén 2019. február 15-én 200 film Komárom-Esztergom megyében címmel Cserteg István, filmkutató tartott előadást Almásfüzitőn a Petőfi Sándor Kulturális Szabadidőközpont és Könyvtárban. Az előadás során megismerhették az érdeklődők a megyében készült filmek hosszú listáját, a környékbeli forgatási helyszíneket külön kiemelve. Az előadás végén beszélgetésre is lehetőség nyílt, melyen a helyiek osztották meg tapasztalataikat a statisztálás és filmforgatás témájában az előadóval.

2019. február 16-án Tatabányán a Széchenyi István Művelődési Házban tartott, a művészet nem ART névvel ellátott programsorozat második alkalmára került sor a Kultúrházak éjjel-nappal eseményeként. A csoport, melynek létrehozásában a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársa is részt vett, a helyi művészetkedvelő fiatal közösségek, valamint az ő közösségi színterük hiánya miatt jött létre. Az eseményen az érdeklődők közösen zenéltek, beszélgettek, társasjátékoztak, illetve festettek a hasonló érdeklődési körű társaikkal.

A Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozata idén is sok embert mozgatott meg megyénkben, minden korosztály megtalálhatta a maga érdeklődéséhez illő programot, vehetett részt közösségi, értékteremtő tevékenységben.

Jáger Dávid Tamás
Fotók: Cserteg István, Jáger Dávid Tamás

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.