Kultúrházak éjjel-nappal Székesfehérváron ‒ Helyben van a sokszínűség

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

2018. február 2. és 4. között zajlottak le országosan a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatának eseményei. Az eseménysorozatot meghirdető és lebonyolító Magyar Népművelők Egyesülete, valamint a rendezvények fő támogatója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben az esztendőben is a közösségi művelődést szolgáló intézmények és színterek tevékenységének sokszínűségére kívánták felhívni a figyelmet, megmutatva azt, hogy a helyben meglévő kulturális értékekre milyen újszerű események épülnek.

A programsorozat másik célja annak bemutatása volt, hogy az intézményekben dolgozó szakemberek közösségépítő, fejlesztő munkája és modern, kreatív módszereik miként szolgálják a települések megtartó erejének növekedését. Az NMI Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája is segítette, támogatta a megye közösségi művelődésének intézményeit, hogy az akcióval felhívja a figyelmet arra a fontos szerepre, amit a közművelődési közösségi színterek, a közösségi művelődés intézményei betöltenek a települések közösségének fejlesztésében. A megye településeinek 20%-a csatlakozott a programhoz, és a szlogennek megfelelően sokszínű kínálatot nyújtottak a látogatóknak.

A megyeszékhely, Székesfehérvár is egyik kiemelt helyszíne volt az országos forgatagnak. A város négy közművelődési intézménye és két civil szervezete hét helyszínen 28 programmal várta az érdeklődőket a sokszínűség jegyében. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Köfém Művelődési Ház elsősorban a gyerekek számára kínált programokat, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a tárgyalkotó népművészet sokszínűségét mutatta be a Kézművesek Házában. Az Alba Regia Táncegyesület a Táncházban természetesen táncházat tartott, A Szabadművelődés Háza pedig csillagászati bemutatóra, folkkoncertre, gyermek néptánccsoportok bemutatójára, operett estre hívta a látogatókat.

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza 12 programelemmel vett részt az országos akcióban, és ezen a szombati napon vendégül látták a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 akciósorozatának „arcát”, Novák Pétert, aki két kisfiával együtt részt vett programjaikon. Az intézményben főként családi programokkal, képző- és népművészeti eseményekkel, valamint zenés rendezvényekkel várták a vendégeket.

A programokat látogatók, érdeklődők ott érezték nagyon jól magukat, ahol részesei lehettek az alkotó folyamatoknak, de a művészeti bemutatók is nagy létszámú közönséget vonzottak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.