Kultúrházak éjjel-nappal Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Vas megye területén február 15-én és 16-án öt szervező hat eseményére került sor a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében. A programok szervezésében a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi közfoglalkoztatottjai is részt vettek. A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának munkatársai több eseményre is kaptak meghívást.

A Szentgotthárdi járásban a mintegy 400 fős Rönök községben hagyományos farsangi összejövetelt tartottak, melynek helyszíne a közösségi tér és könyvtár volt, ami két hete viseli Gazdag Erzsi nevét. A helyi önkormányzat és a községben aktív egyesületek, közösségek szervezésében délután kézműves foglalkozás indult, majd télűző máglyagyújtásra és kiszebábégetésre került sor. Az este folyamán jelmezverseny, majd álarcosbál következett kicsiknek és nagyoknak, kifáradásig. A programot házilag készített sütemények tették ízletesebbé.

A Körmendi járásban fekvő 1300 fős Nádasdon „Hétvégi botladozás” címmel zajlott program. Az Együtt Nádasdért Egyesület táncházat rendezett hagyományos fánksütéssel egybekötve, a település minden korosztályát megszólítva.

A Vasi Hegyháton fekvő, 370 lelkes Olaszfán február 15-én zajlott hagyományőrző délutáni program több generáció részvételével. Fánkot sütöttek a Mama kórus tagjainak vezetésével, majd ügyességi játékok, vetélkedők zajlottak (népdal kvíz, régi használati tárgyak felismerése), és falvédő kiállítás is nyílt a közösségi színtérben.

A Sárvári járásban elhelyezkedő, közel 1800 fős Ikerváron február 16-án zajlott gazdag program. Délelőtt a Holle anyó című bábelőadást mutatta be a Mesebolt Bábszínház a kicsik részére, este akrobatikus rock and roll bemutató, majd aerobikfoglalkozás következett, végül éjszakába nyúló maszkabál és Valentin-party zárta a napot 14 helyi közösség részvételével.

Vasváron két regisztrált programra is sor került. Aprók tánca címmel a 3-8 év közötti gyermekek játékos tánctanuláson keresztül népi játékokkal ismerkedhettek meg a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Ugyancsak a vasvári intézmény szervezte a Vasi Őrtüzek című kétnapos irodalmi vándorkonferenciát, aminek 6 település adott otthont: Nagytilaj, Bérbaltavár, Vasvár, Kám, Zsennye és Döröske. Ennek keretében a térség íróinak, költőinek – például Nagy Gáspárnak, Kisfaludy Sándornak, Békássy Ferencnek – az emléke előtt tisztelegtek a résztvevők.

 

A gazdag programban az irodalomtörténeti előadások, koszorúzások mellett kortárs költők verseinek felolvasása, borkóstoló és filmvetítés szerepelt, sőt még kecskeduda is megszólalt.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.