Kupuszina 10 napig a világ közepe

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

Kupuszina, vagy kevésbé ismert, magyar nevén Bácskertes ad helyet idén a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának, amelyet immár 24. alkalommal rendeznek meg. Ez idő alatt négyszer tartották itt a jeles eseményt, amelyre ezúttal 17 vajdasági csoport jelentkezett. 

A megnyitóra a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád megyei igazgatója és módszertani referense is hivatalos volt és örömmel tett eleget a meghívásnak.

Kupuszina különleges kis település. Azt mondják, a világban mindenhol van egy kupuszinai. Tehát, ha most bárki szétnéz maga körül, nagy eséllyel ott is lesz egy kupuszinai. A mondák szerint itt a menyecskék csak a falubéliek között köttetett házasságot ismerték el. Híresek voltak arról, hogy máskülönben hamar eljárt a kezük. Palóc hagyományaikat máig őrzik, mind az öltözködés terén, mind a nyelvhasználatot illetően, s ez csodálatosan áthatotta az általuk választott darabot is.

A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja az előző évektől eltérő módon egy drámával nyitotta a találkozót. A Tuladunai című népszínmű a 2000 fős falu történetéből dolgoz fel egy időszakot. 100 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

A tuladunai, azaz dunántúli emberek nehéz sorsa tárul a néző elé Török Péter művében. Az előadás érzések és érzelmek kavalkádja, feszegeti a becsület, a szerelem, a gyász és a kirekesztettség kérdését is. A “profi amatőrök” magas színvonalú játékának köszönhetően a néző mit sem érzékelt abból, hogy műkedvelők álltak a színpadon. És vélhetőleg a következő 9 napon is így lesz ez.

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága ezúton köszöni a meghívást Gondi Martinának és Varga Tamásnak, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársainak és Sutus Áronnak, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének. Gratuláció és elismerés illeti továbbá a szervezőket és valamennyi vajdasági színjátszót, rendezőt is!

Kupuszinán úgy tartják , hogy “ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni kell, akkor minden úgy lesz, ahogy lenni kell!” E bölcs gondolattal kíván további sikeres munkát a szervezőknek a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága, kíváncsian nézve elébe a 25., jubileumi rendezvénynek.

Magné Szaitz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.