Lakodalomtól a hiphopig – Kodály sokszínű öröksége

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájával partnerségben a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület, a 135+1=A jövő zenéje program keretén belül rendhagyó lakodalmas műsorral tisztelgett Kodály Zoltán életműve előtt 2018. május 1-én a Pusztaközpontban, Kardoskúton. Nagyszénáson 2018. május 4-én emlékeztek meg a zeneszerzőről a Nagyszénási Kulturális Központban.

A Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület együttműködve a Kardoskúti Napköziotthonos Óvodával a majálison mutatta be Kodály Zoltán munkásságára irányuló emlékműsorát, amely egy falusi lakodalmat imitált. A kis csapat felkészítését Vargáné Neller Borbála, a Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója segítette.

Az óvodások előadását Barna László kardoskúti vőfély és Simon János helyi nótafa közreműködése tette igazán autentikussá. A lakodalmas menet által énekelt dalokra a közelben tartózkodó Kodály Zoltán is felfigyelt, aki ezután kezdte el az elhangzott népdalok összegyűjtését. A zeneszerzőt alakító fiatalember kifejezetten az előadás alkalmára növesztette meg a szakállát, ezáltal is hitelesen megtestesítve Kodályt.  A műsor záró akkordját egy négyfős élő zenekar kísérte a “Lakodalom van a mi utcánkban” nótával.

A programon résztvevők nagy örömmel fogadták a vidám hangulatot előidéző eseményt, melyen közel 150 fős nézőközönség gyűlt össze. A projekt eredményességét mutatja, hogy a gyermekek és a felnőttek is egyaránt közösségi- és kulturális élménnyel gazdagodtak, méltó módon felidézve a magyar zenekultúra egyik legkiemelkedőbb személyiségének munkásságát.

Nagyszénáson 2018. május 4-én, este 18:00 órától került bemutatásra a nagyszénási Tűzfészek Hip-Hop tánccsoport és Karkus Tamás (művésznevén: Thomas Necker) homokanimáció-művész közös produkciója. Az előadás első részében a Háry János című daljáték emblematikus nótája („A jó lovas katonának”) csendült fel, melyet rögtönzött homokrajz illusztrált. Az ezt követő három melódiát pedig a tánccsoport tagjai „festették ki” koreográfiájukkal.

Az előadást követő tapsvihar után S. Nagy Péter, a Nagyszénási Kulturális Központ ügyvezető igazgatója jelentette be, hogy a pályázat eredményeként befolyt összegből a produkcióban szereplő gyerekek és fiatalok új fellépőruhát kapnak.

A tánccsoport vezetője elmondta, amikor a gyerekek meghallották a koreográfia alapját képező Kodály-dalokat, hitetlenkedve kérdezték: „Erre kell táncolni?” Végül remek hangulatban telt a felkészülési időszak, ami a résztvevő fiataloknak nemcsak motivációt, hanem inspirációs többletet is jelentett és közelebb hozta hozzájuk a népi zene aktualitását is. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.