Lapedények a lakásban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2019. október 31-én útjára indította az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása című projektet Baranyajenőn.

A program lassan véget ér, de a csoport lelkesedése nem lankad, sőt, hiszen minden alkalommal új ismereteket szereznek az agyagmegmunkálásról, és kezük alól formálódik az agyagtömb használati tárggyá, lakást díszítő emlékké. Perhács Eszter baranyajenői fazekastól sokat hallanak a díszítő motívumok szimbolikájáról, és arról, hogy a tárgyak üzennek az ornamentika által. Ennek tudatában mindenki átgondolta, hogy mely díszítő elemek kerülnek a saját alkotásukra.

Az elmúlt alkalommal a család történetét vetítették életfaként az agyagtáblára, a mostani, 2020. október 19-ei alkalmon pedig irattartót, levéltartót készítettek új technikával, a rátétes növényi ornamentikával. Szép, saját készítésű és szokatlan formák kerülhetnek így az irodákba, vagy az otthoni íróasztalra, hogy az intézendő iratokat rendezzék. Használatuk pedig felidézi azokat az élményeket, amelyeket az együtt alkotás öröme adott a csoporttagoknak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.