Látogatóban a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesületnél

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület összejövetelére látogatott a népfőiskolai műhely, az NMI Művelődési Intézet  Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149-es projektjének keretében 2019. április 18-án.

Az egyesület elnöke, Dr. Szabó Irma köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a népfőiskola több mint két évtizedes múltra tekint vissza, hiszen 1996-ban alakult. Elődje a Terefere Asszonyklub volt. A közösség ma is elsősorban asszonyokból áll, bár gyakran csatlakoznak egy-egy előadásra a házastársak is.  A közösségi élet gazdag és tartalmas, a tagok létszáma megközelíti az ötvenet. Az összejövetelek a Karácsony Sándorról elnevezett Karácsony Sándor Közösségi Házban zajlanak. A település híres szülöttje inspirálta annak idején az alapítókat a népfőiskola létrehozására is, hiszen Karácsony Sándor kutató és neveléstudományi munkásságának fontos területe volt a népfőiskolák tanulmányozása.

A Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesületnél egymást váltják a kézműves műhelyek, tanulmányutak, ismeretterjesztő előadások, kiállítások és a filmvetítések. A helyi értékek megismerését szolgáló, a környezettudatos szemléletet alakító, illetve a helytörténeti előadások között most a kézművesség, vagyis a nemezelés volt soron. Az asszonyok ékszereket készítettek a sokszínű anyagból, egyben előkészültek a nyári táboroztatásra, ahol a gyerekeknek adják majd át az így megszerzett tudást. A foglalkozást Nagy Zoltánné, a Bihari és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagja vezette.

Élénk beszélgetés mellett szorgoskodtak a résztvevők, míg kezük alatt a szálas anyag gyöngyökké alakult, s közben azt is megtárgyalták, hogy az egyesület készletéből milyen tálak, tányérok kerüljenek, a hétvégi családi napon, a falu közösségének asztalára.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.