Látóút társintézményeknél Vasban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Metszéspont műhely 12. alkalmával szombathelyi kulturális intézmények megismerésére hívta az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Vas Megyei Igazgatósága partnereit. Egyházi közművelődés és színházi tevékenység volt a két téma, amelyen keresztül új ötleteket gyűjthettek a résztvevők.

A Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon – EFOP-3.7.3-16-2017-00150 támogatott projekt keretében megvalósuló „Metszéspont” című közművelődési szakmai műhelyt lezáró látóút első állomása a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont volt, ahol Dr. Perger Gyula plébános, püspöki referens, igazgató tartott rendhagyó tárlatvezetést. Az épületben fellelhető egyedülálló kincsek mellett a látogatóközpont működését, létrejöttének célját és a benne zajló programok bemutatásán keresztül közösségépítő tevékenységét is ismertette.

Az előadásoknak, koncerteknek is helyet adó új konferenciateremben a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár, a Kegytárgybolt és a Martinus Kiadó a nagyközönség előtt egyre nyitottabb tevékenységét is bemutatták az intézményegységek vezetői.

A Weöres Sándor Színház kulisszái mögé is betekinthettek a látóút résztvevői, ahol Balogh Lívia és Németh Károly kalauzolta végig a társaságot. A séta során új kapcsolatok jöttek létre, felidéződtek a Pajtaszínházi program legszebb percei és még a díszletek, jelmezek környezettudatos újrahasznosítására is születtek javaslatok.

A látóút egy estebéddel zárult, amelynek során kötetlen beszélgetésben idézték fel a Metszéspont műhely leghasznosabb eseményeit a program állandó résztvevői.

Éles Krisztina 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.