Látóutak a közművelődési alapszolgáltatások mentén Nógrád megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatósága és az idén 10. születésnapját ünneplő Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete közösen szervezett szakmai-, tapasztalati látóutakat Nógrád megyében a közművelődési alapszolgáltatások mentén.

A kulturális alapú gazdaságfejlesztés települési megvalósítási modelljeit tekintették meg a résztvevők két település, Drégelypalánk és Varsány jól működő példáján keresztül.

Drégelypalánkon a település vezetője, Rigó Dávid köszöntötte a résztvevőket, majd Pásztor Ildikó, a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft ügyvezetője tartott előadást részükre.

Drégelypalánk a Drégely várához kapcsolódó történelmi hagyományra építve hozott létre kreatív és gazdaságot fejlesztő programokat, tevékenységeket és szolgáltatásokat. A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ az ügyvezető asszony régi álmaként vált valóra, és a tartalmi tervezés, bővülés folyamatos a kezdetektől.

A délután során a Nógrádikum díjas Hont-Tsitári forrás és kegyhely helyszínére utaztak át a kollégák, mely csodatévő forrásként él mai napig a köztudatban. A hangulatos napot a hosszú tavaszi bezártság után élénk beszélgetések és kis születésnapi ünnepség kísérte az egyesületi tagok részéről.

Varsány településen Kanyó Judit polgármester asszony kísérte egész nap a szakmai kollégákat és örömmel számolt be a 10 éve kezdett polgármesteri tevékenysége alatt a település épüléséről, szépüléséről.

A településen létrehozott Közösségi Ház, a Kézműves Porta, a Hagyományőrzők Háza, a Falumúzeum mind nagyszerű példája a kulturális alapú gazdaságfejlesztésnek, amely a kulturális terület- és településfejlesztés mellett magába foglalja a helyi vállalkozás- és termékfejlesztés, kreatív ipar, a kulturális turizmussal kapcsolatos programok, tevékenységek, szolgáltatások tervezését és megvalósítását is.

A Kézműves Porta udvarában az önkormányzat gyümölcsösében termett szilvából éppen lekvárt főztek a helybéli asszonyok, akik szívesen megosztották a vendégekkel az igazi szilvalekvár főzésének titkát. Elárulták azt is, hogy a fél napos főzés után az ízletes csemege a feldolgozó üzemben üvegekbe töltve a település önellátásának részét képezve a helyi konyhára kerül, a szintén helyben termelt és feldolgozott savanyúságok, szörpök és tészták mellé.

A látóutak közművelődési szakember résztvevői 10 településre vitték el Drégelypalánk és Varsány jó példáit, az adaptálható ötleteket, és a reményt, mely szerint merni kell nagyot álmodni – a segítők az úton haladva egyre többen lesznek, és közösen megvalósíthatóvá válnak az álmok!

Máté Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.