Látóúton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigaron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018. július 25-én Dr. Kelemen Éva a Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának módszertani szakreferense irányításával Kiskörén indult el az a mintaprojekt, amely a vályogvetés mesterségének újjáélesztését és a vályogvetésre épülő munkahelyteremtés fontosságát tűzte ki legfőbb céljául.


      „ A házépítésnél nemcsak a házat, hanem az embert is építjük.” (Makovecz Imre)

A projekt keretén belül a látóút 2018. augusztus 28-án a Kiskörétől keletre fekvő Tiszaigar községbe vezetett, ahol Szilágyi László polgármester fogadta a hét fős csoportot. Budapestről érkezett Csóka Balázs okleveles építész, aki az „Év vályogháza” pályázat nyertese, Kisköre városát Baloghné Szilágyi Tünde a Kiskörei Művelődési Ház igazgatója és Honvisák Jánosné a Kiskörei Értéktár Bizottság elnöke képviselték.

Szilágyi László, aki 2006 óta polgármestere a média által „mintatelepülésnek” nevezett községnek, végzettségét tekintve agrármérnök. A START mezőgazdasági munkaprogramba való becsatlakozással a 900 fő lakosú településen megszűnt a munkanélküliség, sokféle értékteremtő munkát végeztek és végeznek most is a szociális szövetkezetükön keresztül. Foglalkoznak méhészettel, mézfeldolgozással (API-GAR Szociális Szövetkezet Mézüzeme) szikvíz- és üdítőgyártással, kerámia- és rongyszőnyeg készítéssel.

A vályogvetési projektet még 2014-ben indították. Az agyaggödör évtizedek óta kihasználatlanul állt, végül ez adta az ötletet, hogy felélesszék a rég elfeledett vályogvetést, a munkafolyamatot azonban a kornak megfelelően bizonyos mértékig modernizálták, gépesítettek. A modlából kivett és a nap által kiszárított vályogtéglákból saját beruházásként egy hodályt készítettek.

A látóút során a résztvevők megnézték a szociális szövetkezet üzemeit és megismerték a vályogvetés folyamatát is.

A beszélgetések során kiderült, hogy az ismeretek hiánya miatt az emberek többségénél ellenérzés alakult ki a vályogból épült házakkal szemben, sokan a szegénységhez kötik és nem a gazdaságos energiafelhasználást látják ebben az építőanyagban. Nyugat-Európában viszont reneszánszát éli a vályog, Franciaországban van a legtöbb újépítésű vályogház. Az összes építési mód közül a vályog az, amelyik legjobban kapcsolódik az emberi test bioritmusához.

A látóúton tapasztaltak alapján a kiemelt hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a projekt az értékközpontú szemléletmód megerősödését szolgálja azáltal, hogy Kiskörén újra elterjedjen a köztudatban az olcsó, gazdaságos és környezetbarát vályogtégla felhasználás.

Varga Sándorné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.