Látóúton Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018. február 14-én az NMI Művelődési Intézet Heves és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának munkatársai, valamint az Intézet népfőiskolát tervező partnereinek képviselői (Kisköre, Kenderes, Mezőtúr településekről) látóúton vettek részt Békés megyében.

Az út célja a Békés megyében aktívan működő népfőiskolák felkeresése, tanácsadás és szakmai tapasztalatcsere, valamint jó gyakorlat szerzése a Heves és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében létesítendő települési népfőiskolák létrehozásához.

Az első állomás Vésztő volt, ahol a Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár népfőiskolai programján vettek részt kollégáink, illetve partnereink. Az intézmény igazgatója, Csősz Ferenc fogadta a munkatársakat, ahol a különleges épület megtekintése után Értékeink nyomában címmel tartott előadást a vésztői értéktárba felvett települési értékekről. Az intézményben működő népfőiskola egy éve kezdte el működését. A tevékenysége az informális felnőttoktatásra, az ismeretterjesztésre, a közösségi alapú helyi és térségi értékfeltárásra, a kulturális alapú gazdaságfejlesztésre és a közösségfejlesztésre irányul. Terveik között a Kis-Sárrét tájegységi értéktár létrehozása, a kulturális turizmus fejlesztése, a helyi hagyományok és a kistérségi gazdaságfejlesztés, valamint tudásmegosztó fórumok szervezése szerepel. A helyi értéktárban jelenleg 18 érték szerepel. A népfőiskolájuk, mint a város helyi közművelődési intézményében helyet kapó szervezet, a helyi tudásra épít és a helyben felmerült kihívásokra keresi a választ.

Vésztőtől 50 kilométerre található Kondoros települése, ahol a helyi katolikus egyházközség fiataljai által kezdeményezett Ifjúsági Műhely végez népfőiskolai jellegű tevékenységet (szakkörök, ismeretterjesztő előadások szervezése, részvétel a helyi, közösségalapú értékfeltárásban… stb.). Az informális csoport emellett közösségi színteret is működtet, ahol járási szintű népfőiskolát kívánnak létrehozni. Tokár János, a Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának módszertani referense és a csoport koordinátora volt a vendéglátó, aki a népfőiskola bemutatásakor kitért arra, hogy több projektjük túl lép a település határain és a környező települések közösségeit szólítja meg (pl. hímzőkör működtetése, értékleltár, fotópályázat).

A jó hangulatú szakmai találkozókon arra is lehetőség nyílt, hogy a résztvevők megvitassák a népfőiskolai helyszínek sajátosságait, így a látóútról gazdag tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal tértek haza a kollégák saját megyéikbe.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.