Leendő bábcsoportvezetők a pápai bábműhelyen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az „Otthonról haza” projekt keretében (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) bábpedagógiai fejlesztő program indult a Közép-Dunántúli Régió három megyéjében a pápai Pegazus Színház szakmai közreműködésével.

Az idei évben a Regionális Bábműhelyben már a negyedik találkozási alkalomra került sor szeptember végén. A csoport az idő múlásával lassan igazi közösség formálódik, hiszen a műhelytagok egyre inkább ismerősként, barátként tekintenek egymásra. Rengeteget tanultak már eddig is, előzőleg szó esett a tervezésről, a bábok készítéséről, illetve a mozgatásáról és a dramaturgiáról már. Emellett sok-sok gyakorlati tudást is szerezhettek a műhelyek során, megismerhették a színpadi jelenlét szabályszerűségeit, apró fogásait.

A legutóbbi alkalommal pedig arra kaptak iránymutatást, mi fűzi egybe a bábszínházi előadás gazdag eszközrendszerét, mitől válik koherenssé, mit jelent a gyakorlatban a rendezői koncepció, hogyan épít világot a rendező. Nélkülözhetetlen, fontos tudás az is, hogy az egyes pedagógiai tartalmak, a gyerekeknek szánt tanulságok miként tálalhatóak úgy a közönség számára, hogy könnyen megértsék azokat, s ne legyenek túlontúl didaktikusak.  A helyzetgyakorlatokon keresztül azt is meg lehetett tanulni, hogy mennyi minden kifejezhető a testtartással, a báb leheletfinom, apró mozgatásával, a tempó, a hangerősség változtatásával, a hanglejtéssel…

Emellett a műhely vezetőitől, Sarkadi Nagy Lászlótól és Végh Zsolttól minden alkalommal számos gyakorlati fogást, praktikát, tudnivalót lehet felcsipegetni, csak úgy mintegy „mellékesen”, az elejtett szavakból.

A következő év már a csoportok indításának éve lesz, ezért a csoportvezetési ismeretek is egyre fontosabbá válnak, hiszen 2019 januárjától az előzetes jelentkezés alapján a régióban 6-8 új csoportban indul el a munka a szakmai mentorok segítségével. Ezzel is foglalkozunk még idén, a hátralévő két műhelyfoglalkozáson.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.