Lelkes amatőr színjátszók Magyarpolányban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

2019. április 23-án tartotta meg első műhelymunkáját a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága, amely az előző Pajtaszínházi csoportok által megfogalmazott igényekre épült.

A műhelymunkának Magyarpolány adott otthont a helyi művelődési házban 17.00 órai kezdettel. Fő témája a színpadi beszédtechnika volt, de emellett számos olyan módszert is megismerhettek a résztvevők, amelyek elősegítik a falusi színjátszó körök tagjainak fejlődését. A közel 30 fő négy településről, Magyarpolányról, Németbányáról, Nyárádról és Sümegprágáról érkezett.

A műhelymunkát Komáromi Sándor drámatanár és rendező vezette, aki a foglalkozáson különböző, a beszéddel és mozgással kapcsolatos játékokat mutatott be, melyek más-más területet fejlesztenek. Ezek a következők voltak: ritmus és koncentráció, stresszoldó nyújtások, kapcsolatteremtő játékok, légzés, hangerő és hangterjedelem, artikuláció, mozgás. A drámatanár nemcsak a gyakorlatokat mutatta be, de magyarázataival és az alkalmazás módjának ismertetésével még ízesebbé tette ezt a remek alkalmat. A jó hangulatú műhelymunka során a résztvevők megismerhették egyik megyei értékünket is, a Magyarpolányi Passiót, amelynek az a legnagyobb jelentősége, hogy Magyarpolány település lakosságának jelentős része aktív szerepet vállal színészként is a darabban.

A műhelymunkán pozitív tapasztalatokat szerzett lelkes csapat várja a projekt folytatását, amire legközelebb 2019. július 20-án kerül sor Németbányán.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.