Lezárult a 12 alkalmas Hungarikum Műhely Győr-Moson-Sopron megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. 2018. május 24-én havi egy alkalommal, Hungarikum Műhely címmel, ingyenes értékfeltáró kurzust indított el. A foglalkozások egy éven keresztül tartottak és a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében valósultak meg, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A műhely célja volt, hogy az értékfeltárással foglalkozó érdeklődők és szakemberek olyan jó gyakorlatokat, módszereket ismerhessenek meg, melyekkel az értékek feltárása hatékonyan, a helyi közösséget aktivizálva, a települést fejlesztve végezhető. Az értékfeltárás fiatalok körében való népszerűsítése is témája volt a műhelymunkának, mellyel helyi identitásuk erősödik. Az értékfeltárás alatt a résztvevők hálózatosodásának segítése is cél volt.

A győri Újvárosi Művelődési Házban megrendezésre került Hungarikum Műhely foglalkozásvezetője Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfus, egyetemi docens volt. Kutatói és tanári munkája mellett tudományos konferenciákon szerepel, néprajzi táborokat szervez, közművelődési feladatokat lát el. Számos kitüntetés, szakmai elismerés birtokosa.

A fenti célok alapján indított 12 alkalmas hungarikum műhelyfoglalkozás sikeresen lezajlott. A foglalkozások egy éven keresztül tartottak. A műhelyfoglalkozás résztvevői nagyon hasznos ismereteket szereztek a magyar kultúra évezredes értékeiről. Hungarikumokkal ismerkedtek meg, ezen belül is a megyei hungarikumokkal (Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, Fertő kultúrtáj, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Fröccs). Színes ismereteket szereztek a matyó hímzéstől a Zsolnay kerámiáig. Ízes örökségeinkbe nyerhettek betekintést a szatmári pálinka, az egri bikavér, a bajai halászlé, a csabai kolbász, a kürtöskalács és a szikvíz megismerésével. Felfedezhették és újra megismerhették híres állatainkat (magyar pásztor- és vadászkutyafajta, magyar szürke szarvasmarha), híres tájainkat (Hortobágyi Nemzeti Park, Aggteleki-karszt, Hollókő), ősi mesterségeinket (halászat, solymászat), szokásainkat és módszereinket (busójárás, Kodály-módszer, Kassai-féle lovas íjász módszer). A foglalkozásvezető a műhelymunkákat megyerikum totóval tette még izgalmasabbá és érdekesebbé. A 6. műhelyfoglalkozás külső helyszínen, a Győri Kékfestő Műhelyben zajlott. A résztvevők megismerhették a kékfestő műhely működését gyakorlati bemutató keretében, majd maguk is kipróbálhatták az egyes motívumok használatát kisebb asztalterítőkön.

A 12 alkalomból álló színes ismereteket adó hungarikum-műhelyfoglalkozás táncházzal zárult.

Epinger Zsanett

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.