Lezárult a 135+1= a jövő zenéje projekt Pest Megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet 135+1=A jövő zenéje elnevezéssel meghirdetett országos közösségfejlesztő programja lezárult. Pest megyében 13 sikeres pályázó mutathatta meg közösségét, tevékenységét. 

Országosan közel 140 sikeres pályázat valósult meg, melyből 13 Pest megyében. A projekt célja az volt, hogy közös alkotásra és együtt gondolkodásra ösztönözze a fiatalokat és olyan közösségfejlesztő folyamatokat indítson el, melyekből a jövőben is tudnak építkezni a csoportok. 13 pályázó nyolc településen 835 fő bevonásával folytatott közösség építő folyamatot, melyeket egy-egy bemutatóval a település lakosainak is megmutattak.

A pályázatokra a sokszínűség volt jellemző, minden pályázó a maga módján szólította meg a közösségeit. Volt olyan csoport Budakalászon, akik a megszokott gyakorlattal ellentétben szabad kezet adott a néptáncos fiataljainak, és a kutató munkától a zenei és tánc elemek kidolgozásáig mindent rájuk bízott, melyeket kis csoportokban dolgoztak fel.

 

Budaörsön, az Ifjúsági Klubban rendhagyó játékos énekórára invitálták a helyi fiatalokat, amit egy vetélkedő és egy háromhelyszínes flashmob tett különlegessé, mellyel a közösségi élményt hoztak nemcsak a meghívottaknak, hanem a városban éppen a polgármesterei hivatalban ügyeiket intézőknek vagy a sportcsarnokba igyekvő szurkolóknak egyaránt.

Pilisszentlászlón az egész falu megmozdult a hívószóra, az óvodások és kisiskolások előadással készültek, a nagyobbak közös festményt készítettek, a kézműves alkotócsoport pedig közös nemez alkotást hozott létre. Az egészet pedig a falu fő terén egy közös táncházzal koronázták meg, melyen a falu apraja-nagyja részt vett. A projekt hatására új együttműködések születtek a településen.

Bugyin a Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár a legújabb könnyűzenei képzésében részt vevő fiatalokat és tanáraikat vonta be a projektbe. Három szekcióban 60 gyerek vett részt. Dobosok népzene átdolgozásokat mutattak be, az énekesek játékos előadással vittek minket az ősemberek világába. A gitárosok pedig megmutatták mindenkinek, hogy minden tárgy lehet hangszer a gégecsőtől a fejmasszírozóig.

 

Turán a Mint a többi ember alapítvánnyal együttműködve sérültekkel közösen érzékenyítették a közösséget egy Háry János feldolgozással. A programot egy országos hatókörű konferencia zárta, ahol interaktív előadásokon és műhelyeken vehettek részt az érkező csapatok. A folyamat fontos része, hogy intenzív tapasztalatcserék valósuljanak meg, és emellett inspirációt, gyakorlati tanácsokat is kaphattak a közösségek.

A felsorolt példák is jól mutatják mennyi lehetőség van arra, hogy egy közösség megmozduljon és fejlődjön egyetlen hívó szóra. A 135+1=A jövő zenéje projekt Pest megyében és országos szinten is elérte célját, közösségeket épített és erősített meg, olyan folyamatokat indított el és generált, amik a jövőbe mutatnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.