Lezárult a Gemmában a 135+1=A jövő zenéje

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A GEMMA Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola egy kis csoportja jelentkezett a Kodály programra. A közös próbákat és az alkotást egy alapos kutatómunka előzte meg, melynek célja a Kodály-módszer megismertetése volt a sérült fiatalokkal.

Produkciójuk végül három részből épült fel. Az első részben a múltra utalva a gyerekek népdalokat játszottak el hagyományos népi hangszereken, furulyán és citerán. Ezzel utalva Kodály életének arra a jelentőségteljes szakaszára, amelyben népdalokat gyűjtött. A produkció második részében a jelenre utalva a gyerekek egy zenés-táncos számmal készültek, amely komoly szem-kéz koordinációt és összpontosítást igényelt tőlük. Az előadás harmadik részében a jelen került bemutatásra, amelyben egy ép fiatal gitározott és énekelt, többnyire saját dalait adva elő.

A produkció 2018. április 13-án, pénteken került bemutatásra Szegeden az Új Nemzedék Központban a „Világunk Tükrei” fotókiállítás megnyitója keretében. A kiállításon két sérült fiatal fotói kerültek bemutatásra. A képeket végignézve megállapíthatjuk azt, hogy igaz, hogy mindannyian mások vagyunk, de mégis nagyon sok mindenben hasonlítunk.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.