Lezárult a szövés mesterségének visszatanítása Hevesen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Befejeződött a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon – EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projekt tanfolyama Heves megyében. A 2018 májusában indult tanfolyam célja egy népi mesterség újra illetve visszatanítása volt. A tanfolyam helyszíne az impozáns hevesi Radics Udvar volt, amely a Hevesi Háziipari Szövetkezetnek és a Csillagvirág Népművészeti Egyesületnek ad otthont.

A foglalkozásvezető a nagy tapasztalattal rendelkező szövő, hímző és szűrrátétkészítő szakember Pataki Miklósné volt, aki tudásának legjavát igyekezett mindig átadni az egyes alkalmak során.

A 12 alkalmas tanfolyam résztvevői Heves megye 6 településéről érkeztek (Andornaktálya, Felsőtárkány, Egerszalók, Markaz, Tiszanána, Heves).

A tanfolyam elején a szövőszék felépítésével és a szövés technikájával ismerkedtek. A lelkes és jó kézügyességű csapat „Mintakönyvben” is dokumentálta az alkalmak során megtanult és alkalmazott szövési technikákat (atlasz, vászon, ripsz, sávoly, rozmaring, pettyes stb.). A Mintakönyvben részletesen leírták a szövőszéken alkalmazott pedálok, nyüstök és pótnyüstök használatát is. A szövés mellett megismerkedtek a szűrrátétkészítés fortélyaival és a hímzésminták előrajzolásának (drukkolás) részleteivel.

A tanfolyam során lehetőség nyílt saját tervezésű szőttesek elkészítésére. A résztvevők a 12. alkalom végére már rutinosan kezelték a szövőszéket, használták a „lábítót” és dobták a vetélőt. Bátran alkalmazták a saját tervezésű szövéseken az alapkötéseket (vászon, sávoly, atlasz, ripsz). A szövés tanítása mellett hímzés- és különböző öltésfajták tanulására is lehetőség volt. A „mesterke”, azsúr, a subrika és borsóka elnevezésű hímzéseket régen szinte valamennyi Heves megyei hímző asszony használta kendőik és terítőik díszítésére.

A záróalkalommal Báder Miklósné, a Hevesi Háziipari Szövetkezet elnök asszonya köszöntötte és „búcsúztatta” a csoportot. Kiemelte, hogy amit itt Hevesen megtanultak, azt nagy szeretettel vigyék el településeikre. Vigyék jó hírüket és őrizzék e tudás által a kézi munka szeretetét és megbecsülését. Az elkészült szőtteseket és hímzéseket a „Szakköreink munkáiból” című, a Radics Udvarban 2019. május 6-án nyílt kiállítás keretén belül használták fel.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.