Lezárult az OKJ-s szakemberképzés második modulja Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” támogatott képzésén teljesítették a második modulzáróvizsgájukat a hallgatók. A képzési szakasz során a kulturális rendezvényszervezés feladatait ismertették az oktatók.

A második modulban többek között a rendezvényszervezés történetét, eszköztárát, fortélyait, valamint a különböző típusú szervezetek működési formáit ismerték meg a hallgatók olyan tájékozottságot szerezve, amelyekre szükség lehet egy cselekvési terv mentén kivitelezhető kulturális esemény színvonalas megvalósításához.

A gyakorlati órák során a forgatókönyv-készítés, a forrásteremtés, a rendezvénymarketing aprólékos munkafolyamataira világítottak rá az oktatók. A hallgatók speciális témákról, mint protokoll, pénzügyi értékelés, engedélyek, baleset- és egészségvédelmi, munka- és tűzvédelmi, szerzői és egyéb jogszabályok területeiről is tanultak. Az egyéni és csoportmunkában a korábban elkészített esettanulmányból kiindulva egy kiválasztott közösség számára, az ő közreműködésükkel a lehetséges közösségfejlesztési megoldásokat vizsgálták meg, majd egy adott célközönség művelődést segítő szakmai tevékenységére épülő, azt szolgáló, fejleszteni kívánó, tartalmait és formáit részletezték. A modul során szerzett tapasztalataikat pedig egy kulturális, tudományos, üzleti, családi, sport- vagy összművészeti nagyrendezvény esettanulmányának, forgatókönyvének és költségvetésének elkészítésével prezentálhatták a résztvevők.

Az új kihívásokat, tudástartalmat jelentő elméleti és gyakorlati tanegységeken keresztül a hallgatók szakmai kompetenciáikban erősödhettek, képessé válva a közművelődési szaktevékenységeket támogató folyamatok létrehozására, elősegítésére, fejlesztésére, megszervezésére.

Medvegy-Andelic Marija
Fotó: Medvegy-Andelic Marija

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.