Lezárultak a népi kézműves képzések Somogy megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Befejeződött az NMI Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége együttműködésében szervezett, Somogy megyében is megvalósított népi kézműves képzés.

A második alkalommal lebonyolított belső képzés keretében Kaposváron, 2018. május 22–24., illetve május 30. és június 1. között, két képzési csoportban összesen 20 fő kapott lehetőséget arra, hogy megismerkedjen a csuhé sokoldalú felhasználásával, a szövés és a gyöngyfűzés technikáival.

A képzés helyszínét az NMI Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája, szakmai színvonalát pedig a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület népi iparművészei biztosították.

Az elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésén túl a képzés alkalmat teremtett a résztvevőknek egymás jobb megismerésére, kapcsolatok építésére, tapasztalatcserére az oktatókkal és egymással, elősegítve ezzel a résztvevők közötti jövőbeni együttműködéseket.

Kezük nyomán többek között csuhébabák és virágok, gyöngygallérok, karmantyúban szőtt telefontokok készültek, miközben megismerkedtek a kender, mint kézműves alapanyag sokoldalú felhasználásával is. Az elkészített munkákat haza is vihették, így az oktatók által átadott új ismeretek, valamint a képzésen átélt élmények mellett szép kézműves tárgyakkal is gazdagodtak.

Simon Edina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.