Lezárultak a Színháziskolai képzések Szombathelyen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága két csoportot szervezett Szombathelyen a Lázár Ervin Program Színháziskola képzése keretében.  A 2019. november 4. és 2019. december 2. között zajlott akkreditált pedagógusképzésben 49 pedagógus és közművelődési szakember szerzett tanúsítványt az elsajátított ismeretekről.

A szombathelyi képzéseket Devecsery László József Attila-díjas költő, drámapedagógus és Pesti Arnold, a Celldömölki Soltis Lajos Színház társulatának tagja, színész–drámatanár vezette. A képzések első napján előadást hallgattak meg a résztvevők, melynek során betekintést nyerhettek az előadóművészeti szervezetek munkájába, valamint megismerkedtek a művek kiválasztásának, megtekintésének, értelmezésének, elemzésének módszertanával.

A képzés második és harmadik napja Budapesten a Fővárosi Nagycirkuszban zajlott. Plenáris előadások keretében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Lázár Ervin Program célját és küldetését ismertette a résztvevőkkel; Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője „A közművelődés szerepe a kulturális feladatellátásban” címmel tartott előadást; Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója „Kötelesség – lehetőség – felelősség” című előadásában a színházba járás fontosságáról, a színházban rejlő nevelés lehetőségeiről beszélt; Kardos Kata, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai koordinátora a cirkuszpedagógiai palettát mutatta be a résztvevőknek; Dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója pedig az intézet által kínált képzéseket ismertette a hallgatósággal, kiemelt figyelmet fordítva a Színháziskola képzésre.

Az állófogadást követően a Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese című előadást láthatták a képzés résztvevői a szibériai Jakutföldről érkező művészek tolmácsolásában. Jakutföldön, az örök fagy országában az ott élő jakut nép híven őrzi még a 13. századból, Közép-Ázsiából hozott sámánisztikus gyökereit és az abból táplálkozó gazdag mese- és mondavilágát. Az akár kilenc hónapon át tartó sötét tél kedvez a több estén keresztül előadó népi mesemondók izgalmas és varázslatos történeteinek. Ezt a gazdag, izgalmas és jeges világot hozták el a manézsba a Jakutföld Gyémánt Cirkusza artistaművészei impozáns jelmezekbe bújva, tradicionális zenékkel és lenyűgöző cirkuszi produkciókkal fűszerezve. Jakutföld Gyémánt Cirkuszának artistaművészei öt éven át Kínában tökéletesítették tudásukat, hogy a lehető legprofibban jelenítsék meg az artistaművészet ismert zsánereit.

A képzések záróalkalmai helyi színházlátogatásokról, a záródolgozatok értékeléséről szóltak, majd sor került a tanúsítványok átadására.

Az első csoport 2019. november 25-én Devecsery László vezetésével a Weöres Színházba látogatott el. Jordán Tamás igazgató kedves invitálására egy kávé mellett osztották meg a programmal kapcsolatos gondolataikat a jelenlévők. Ezt követően Balogh Lívia programszervező szakavatott, izgalmas, könnyed humorral fűszerezett vezetésével járták be a kulisszát a pincétől a padlásig a résztvevők.

A nap zárásaként a záródolgozatok értékelésére következett, majd pedig Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója foglalta össze a képzés tapasztalatait, és adta át a kiérdemelt tanúsítványokat.

2019. december 2-án került sor Pesti Arnold vezetésével a 2. csoport záró foglalkozására Celldömölkön, a Soltis Lajos Színházban. Nagy Gábor igazgató bemutatta a Színház tevékenységét, az elmúlt közel 30 év fejlődésének főbb állomásait, majd pedig Nagy Zsuzsi művészeti titkár ismertette a résztvevőkkel a társulat színháznevelési programját. Mielőtt meghaltál – ez volt a címe az ifjúsági drámának, melyet megtekintettek közösen a résztvevők, majd részt vettek az előadáshoz készített feldolgozó foglalkozáson, így a gyakorlatban is megismerkedhettek egy komplex színházi nevelési programmal. A résztvevői színház során a felelősségvállalás témakörét járták körül színházi konvenciók és drámai eszközök segítségével. A foglalkozást követően elemezték és analizálták a módszereket és eszközöket a befogadás, megértés és feldolgozás szempontjainak figyelembevételével.

A nap zárásaként szintén sor került a záródolgozatok értékelésére, a képzés tapasztalatainak megbeszélésére és a tanúsítványok átadására.

A lezajlott két képzés résztvevőinek egyöntetű véleménye volt, hogy egy újfajta, nagyszerű képzés részesei lehettek, és a tanultakat a gyakorlatban is tudják majd alkalmazni. Mindenkit arra buzdítanak, hogy minél többen vegyenek részt a Színháziskola képzés tavasszal induló csoportjaiban.

Károly Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.