Magyar Arany Érdemkereszt a négy évtizedes kulturális tevékenység gyümölcse Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Toleránsnak lenni mindig, minden körülmények között – akkor is, ha ez lehetetlennek látszik – ez a legfontosabb.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta a köztársasági elnök Nagy Gábor népművelő, a celldömölki Soltis Lajos Színház igazgatója, a Soltis Lajos Színház Művelődési Egyesület elnöke részére március 15-e alkalmából Vas megye kulturális életét gazdagító négy évtizedes kultúra- és közösségszervező tevékenysége, valamint a határon túli magyar nyelvű színjátszás érdekében végzett munkája elismeréseként.

Nagy Gábor neve összeforrt egy nagyon erős közösséggel, a megtisztelő kitüntetés számukra is előremutató, nagy öröm és jövőkép. Így vall erről: A mögöttem álló közösségnek köszönhetek mindent. Ezt a magas kitüntetést is. Szerencsére mindig közösségben éltem, közösségben gondolkodtam. Legyen az a család, legyen az egy erős baráti társaság, legyen az a Soltis Lajos Színház  Művelődési Egyesület.

A díjazott közművelődési szakember negyven éve tevékenykedik a pályán. Népművelőnek mondja magát és igazán magáénak érzi ennek a meghatározásnak a mibenlétét, gyökereit. Pályája során elkísérte sok komoly közösségeket vezető szakember, akikre mindig számíthatott, ahogy ők is számíthatnak ma is rá.

A szakmai együttműködéseket elengedhetetlennek tartja s szívügyének is érzi. A kezdeti években munkássága idején a szombathelyi MMIK-val, valamint a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesülettel ápolt kapcsolatot, rájuk támaszkodhatott.

A Nemzeti Művelődési Intézettel fontosnak tartja az együttműködést, örömmel emlékszik vissza a 2015-ben az Egyesülettel közösen megrendezett Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál Vas megyei fordulójára, a Kapunyitogatókra, valamint az intézet Színháziskola projektje kapcsán tartott záró rendezvényre, mely a Soltis Színházban kapott helyet. Sokat köszönhet elmondása szerint a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának, hiszen közművelődési rendezvényeiket – táboraikat, fesztiváljaikat – is szinte kivétel nélkül támogatta.

Pályája meghatározó állomásairól szenvedéllyel nyilatkozik: „Volt egyszer a Sitkei Színkör, mellette a sitkei művelődési ház 1980-tól; pár év múlva már gyerekcsoporttal, diákcsoporttal. Érzékelhető volt, hogy minden kis falunak szüksége van közösségekre. 1990-ben már az országos gyermekszínjátszó fesztivál országos döntőjén szerepelhettünk. Az évtized második felére már sok meghívása volt a Sitkei Színkörnek.

Meghatározó év volt életében 1997, amikor találkozott Soltis Lajos volt vajdasági színész-rendezővel, aki akkor a Veszprémi Petőfi Színház színésze volt, és szakmailag óriásit lépett előre általa a társulat, ezért is volt egyértelmű számukra, hogy a művész elhunytát követően nevét a Soltis Színház élteti tovább.

Később Sitkéről Celldömölkre költöztek, 2005-ben nagy siker volt, amikor megkapta a Soltis Lajos Színház a területi Príma Díjat. Ugyanebben az évben vettek részt  az első világszínházi fesztiválon Kairóban, a Kísérleti Színházak Világfesztiválján.

Vágyott pillanat volt – meséli –, amikor a Celldömölkön „örök időkre” a színházuk megkapta a volt városi mozi épületét, mely aztán a város ékköve lett az elkövetkező évek során. Jelentős állomás volt munkája során, amikor 2003-ban Celldömölk erdélyi testvértelepülésének, Erdőszentgyörgynek a színjátszó csoportjával léptek kapcsolatba, és ennek köszönhetően váltak rendszeressé az erdélyi turnéik.

Rendkívül fontosak számára közvetlen kollégái, büszke arra, hogy városi és a megyei szinten is minden esztendőben kitüntetéssel ismerik el munkájukat. Leginkább meghatottan azonban a neki ítélt magas állami kitüntetésről beszél. Munkássága legnagyobb sikerének érzi, hogy szinte egy életen át – hatvanhetedik évében jár – tudott közösségben dolgozni, s hatással lenni a vele együtt dolgozókra.

Hittel vallja, hogy jól, értelmesen, hasznosan, értékesen megélni mindent csak közösségben lehet. Mindegy mi a közösség célja, fontos, hogy másoknak is hasznára váljon. Nagy Gábor hitvallása a toleranciáról példaértékű: „Toleránsnak lenni mindig, minden körülmények között – akkor is, ha ez lehetetlennek látszik – ez a legfontosabb.

Kifogyhatatlan energiákkal tervezgeti a jövőt: a nyári táboraik megvalósítását, a jubileumi esztendőben idén a 40 éves Soltis Lajos Színház megünneplését, a XI. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozót éppen úgy, mint a II. Soltis Lajos Emlékkonferencia megrendezését.

Török Károlyné Miszori Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.