Már a filmkészítés útján a vasi Mozgó film, mozgó klub tagjai

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül Mozgó film, mozgó klub szakkört indított Vas megyében, melynek hatodik foglalkozása 2019. augusztus 27-én zajlott.

A fiatalok örömmel folytatták a munkát Horváth Zoltán filmes szakemberrel, melynek helyszíne a Jókai Mór Művelődési Ház volt Táplánszentkereszten. Ez a találkozás egyaránt fontos volt a foglalkozáson résztvevőknek és a csoport vezetőjének is, hiszen itt beszélték meg, milyen produktumot szeretnének majd létrehozni a műhelymunka végső lezárásaként.

A foglalkozásvezető már arra is utalt, hogy szeptemberre a tagoktól olyan ötleteket vár, amelyek megvalósítására reális esélyt látnak. Ezt követően fogják megbeszélni a szerepeket, ami a rendező, az operatőr, a szereplők, a világosító, a hangtechnikus személyére vonatkozik, természetesen az adott keretek és személyi feltételek között. Ezután kerül sor a forgatásra, majd az utómunkálatokra.

Ezen az alkalmon azonban még csak filmkészítés gyakorlatának elméletével ismerkedtek a szakkör tagjai. Felelevenítették a már megtanult ismereteket, szóltak a fontosabb képkivágásokról és a kamera beállításokról is. Az elméleti alapozásban különösen fontosak a kameramozgások. A svenkről, a daruzásról, a kocsizásról és a zoomról is beszélt a szakkörvezető. Szavait képi példákkal illusztrálta. Számos filmrészlet következett, melyek szemléletesen bemutatták a kameramozgások szerepét, lehetőségét. Megbeszélték, hogy mikor melyiket célszerű használni a film készítése közben.

Ezután, filmrészletek segítségével, önálló gyakorlati feladatként a kameramozgások felismerése következett. A résztvevők sikeresen ismerték fel nemcsak a kameramozgásokat, hanem a plánokat és a kameraállásokat is. Filmrészleteket elsősorban olyan westernfilmekből tekintettek meg, amelyekben többféle plán, kameramozgás és kameraállás váltakozott.

A filmfelismeréseket interaktív gyakorlatok követték. Egy bizonyos jelenetet kellett a szakkörösöknek felvenniük. Fokozottan figyelniük kellett a gyakorlat során arra, hogy később összevágható anyagot rögzítsenek. A résztvevők így egy egyszerű mozdulatsort több beállításból is felvettek. A kameramozgásoknál nehézséget jelentett, hogy a kamerakezelés és a mozdulatok jól átgondoltak, ugyanakkor egyenletesek legyenek. A szakkör tagjai a gyakorlatok végére már magabiztosan és önállóan alkalmazták a technikát. Lassan már minden lehetőség biztosított, hogy elképzelésüknek megfelelő, ismeretekkel megalapozott filmforgatásra kerüljön sor.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.