Mátyás király miseruhája a Csongrád Megyei Értéktárban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

November 30-án tartotta aktuális ülését a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság, amelynek 5 éves működése óta a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának munkatársa is aktív tagja.

A bizottsági ülésen beszámoló hangzott el a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elmúlt ötéves munkájáról, eredményeiről, többek között a megyebeli települési értéktárak megalakulásának, működésének segítéséről, az eddig megjelent értéktár kiadványokról; leporellóról, DVD-ről, emellett az iskolások körében szervezett vetélkedőkről. Továbbá szó esett a megyei önkormányzat székházának első emeletén nyíló értéktár-kiállításról, amely vándorkiállításként is igényelhető.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszámolójában kitért arra is, hogy 2018 őszén az Agrárminisztérium szervezeti keretein belül működő Hungarikum Bizottság Titkársága átfogó felmérést indított az országban tevékenykedő települési értéktár bizottságok, valamint az általuk gondozott értéktárak és az azokba felvett nemzeti értékek feltérképezésére. A széleskörű vizsgálat Csongrád megyében azt az eredményt hozta, hogy az önkormányzatok a megye 32 településén létesítettek értéktár bizottságot, amelyek ez idáig összesen 476 nemzeti értéket vettek fel a helyi értéktárakba. A megye gazdag kultúráját, hagyományait és pezsgő szellemi életét jól jelzi, hogy – bár gazdálkodásában a mezőgazdaság a meghatározó – az összes érték közel egyharmadát a kulturális örökség teszi ki.

Fő szerepe szerint aktuálisan három benyújtott javaslatról is döntött a bizottság. A szegedi Havas Boldogasszony Templomban őrzik többek közt azt a liturgikus öltözéket, amely a hagyomány szerint Mátyás király palástjából készült, miután a reneszánsz uralkodó egy látogatása során megszánta a kopottas öltözékben miséző papot. A Mátyás miseruha kulturális örökség kategóriában, az öttömösi spárga, valamint a kendertermesztés és -feldolgozás hagyománya Csongrád megyében agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában gazdagítja a Csongrád Megyei Értéktár nívós gyűjteményét.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.