Matyóföldön jártunk a negyedik Megyenapon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Negyedik alkalommal rendezték meg a Megyenapot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat munkatársai. Szerencs, Tokaj és Putnok után ezúttal Mezőkövesdre, a Matyóföld „fővárosába” látogathattak el a megyénk településeinek értékei iránt érdeklődők. Most is, mint minden évben az értékteremtés fontosságának hangsúlyozása, helyi értékek bemutatása, értéktár díjak átadása kapta a főszerepet a rendkívül színes és gazdag programokkal teli napon.

Az eseményt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket Márai Sándor idézetével. Elmondta, hogy a megyenap egyfajta hiánypótló céllal jött létre négy évvel ezelőtt, az összetartozás érzését erősítve. Megtudtuk, azt is, hogy miért június 16-án rendezik meg a megyenapot. II. Rákóczi Ferenc, aki sok szállal kötődik a megyénkhez, igazi hazafi volt, integráló személyiség és 1703-ban ezen a napon, június 16-án lépte át a magyar határt Vereckénél. Ezért esett erre az időpontra az összetartozást és identitást erősítő nap létrehozása.  Először Mezőkövesd polgármestere, Dr. Fekete Zoltán és Tállai András a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes mondta el ünnepi beszédét, kiemelve, hogy borsodinak lenni soha nem volt könnyű, mindig is kihívást jelentett, de a sok munka, szorgalom, szándék és lehetőség meghozza gyümölcsét és mindenki megtalálhatja itthon, borsodban is a számítását. A rendezvényre a határon túlról is érkezett delegáció. Székelyföldi, felvidéki, kárpátaljai és lengyel testvér megye küldöttei látogattak a Matyóbirodalomba. Köszöntőikben beszéltek az évek óta tartó szoros együttműködésről, közös pályázati tervekről, történelmi gyökerekről és az elképzelt folytatásról, a Via Carpatia közös közlekedési folyosó létrehozásáról és a három tenger projektről.

Török Dezső és dr. Gál Boglárka

 

A Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíj átadása alkalmából Bánné dr. Gál Boglárka, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke mondott köszöntőt, méltatta az értéktár mozgalom által eddig elért eredményeket. Idén is sok település részesült Érték díjban, amelyek a következők:

  • Arnóti Települési Értéktár Bizottság a „Borsodi lakodalmas fonott kalács ” nemzeti érték képviseletében,
  • Karcsa Község Önkormányzata a Karcsai Református templom nemzeti érték képviseletében, Miskolci Települési Értéktár Bizottság a Diósgyőri Vár nemzeti érték képviseletében,
  • Szomolya Község Önkormányzata a szomolyai rece hímzés nemzeti érték képviseletében,
  • Sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely nemzeti érték képviseletében,
  • Sajósenye Község Önkormányzata a Kicsi Madár Néptáncegyüttes nemzeti érték képviseletében,
  • Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Lázbérci víztározó nemzeti érték képviseletében,
  • Miskolci Települési Értéktár Bizottság a Barlangfürdő nemzeti érték képviseletében,
  • Pelyhe Andrásné a riolittufa faragás nemzeti érték képviseletében.

Értékdíj átadás

Az egész napos színpadi programok mellett az értékek utcájában a megye számos települése szépen feldíszített értékkuckójában megismertette, bemutatta helyi sajátosságait, települése büszkeségeit. Az NMI Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája kiváló kapcsolatot ápol a helyi megyei önkormányzattal, és szakmai tanácsadással segíti az értéktár bizottság munkáját. Ezenkívül a jövőben is keresik azokat a pontokat, amelynek mentén még szorosabbra fűzhetik a már meglévő kapcsolatot. A megyenapon természetesen a B-A-Z Megyei Iroda is képviseltette magát módszertani referens kollégákkal, az irodavezetővel és a területen dolgozó közösségi koordinátorral, közfoglalkoztatott kollégával. Az intézet szakmai munkájának bemutatása mellett, a megye kulturális és turisztikai rendezvényeit, látnivalóit és különlegességeit ajánlottuk az érdeklődőknek.

Hungarikum játszóház

A vártnál sokkal nagyobb sikert aratott a Hungarikum játszóház, amelyet eleinte csak kisebb érdeklődés kísért, majd egymást látva kicsik és nagyok szívesen próbálták kirakni, megfejteni a könnyűnek nem igazán mondható puzzle-t és kockakirakót. Külön öröm volt látni, a kis nebulók Hungarikum-kvíz és színező iránti lelkesedést és azt, ahogy próbálták helyben is memorizálni, tanulni országunk értékeit, és büszkélkedni vele, hogy ez mind a miénk.

Hungarikum színező

Az időjárás szeszélyessége ellenére több százan látogattak ki a rendezvényre, azonban az est fénypontjaként beharangozott Republic nagykoncert már ezres tömegeket mozgatott meg a dél-borsodi kisvárosban.

Tóth Csaba

Fotók: Konczné Tegzes Erika, Tóth Csaba

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.