Média eszközei a közösség szolgálatában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Zala Megyei Igazgatósága a „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretén belül 2019. április 24-én tartotta 11. alkalommal a Közösség és média szakkörét Zalaegerszegen.

E foglakozás során Treszler Vera segítségével mélyítette tovább a csoport a tudását az interjúk szerkesztése terén. Az előadó elmondta, hogy az értékközvetítés egyik kiemelten fontos eleme a hiteles információ, valamint hangsúlyozta, hogy az értékek átadásának egyik hasznos eszköze lehet az interjúkészítés, a megörökítendő anyagok rögzítése, mégpedig oly módon, hogy azok méltóképpen tükrözzék vissza az adott pillanat jelentőségét. Nagyon aprólékos munkát követelt ez a feladat a résztvevőktől. A készítés során sokszor kellett egy-egy apró részletet visszahallgatni, majd a másodperc töredékének pontosságával megvágni, hogy elérjék a legkedvezőbb formátumot.

Ezen alkalommal bemutatásra kerültek a szakkör során filmszalagra vett értékek, melyek egy csokorra fűzve emlékeztették a tagokat, hogy a közösség, ahová tartoznak, mennyi sok vidám perccel ajándékozta meg őket. Számos vers, ének, köszöntő, kiállítás, színdarab került megörökítésre. Miért is fontos a média tudástárának elsajátítása? Hát többek közt az ilyen pillanatokért! A kis film vetítése ugyanis számos szép emléket idézett fel az elmúlt egy évről.

Húsvét közeledtével megemlékeztünk Jézus feltámadásról is egy rövid kis történettel. Igaz, szinte mindenki ismerte már a Biblia ezen krónikáját, de mégis meghitt, ünnepi hangulatot teremtett a teremben. A közösség ünnepre hangolódását fűzfavesszőből készült húsvéti ajtókopogtató készítésével is segítettük.

Fontosak voltak e tevékenységek a médiában elmerülni kívánó hallgatóink számára, hiszen kellő inspiráció kell ahhoz, hogy valaki kamerát vagy hangrögzítő eszközt vegyen a kezébe.

Süliné Elekes Éva
Fotó: Süliné Elekes Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.