Megelevenedett a középkori magyar misztériumjáték a Dió Színház közreműködésével

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

Letűnt korokat megidéző élményben lehetett része a Nemzeti Színházban ellátogató érdeklődőknek, hiszen a IV. Pajtaszínházi Szemle keretei közt 2019. január 26-án került bemutatásra a „Menjünk mi is Betlehembe” című előadás Tiszaszőlős amatőr színjátszó csoportjának jóvoltából.

Több hónap munkájának eredményét mutatta be a Tiszaszőlősön alapított Dió Színház társulata. A próbák előrehaladtával még csak erősödő izgatottság az előadás napján teljesedett ki, hiszen a Nemzeti Színház deszkáin játszani csak keveseknek adatik meg.

A kulisszák mögé lépve, a folyosókon és az öltözőben is a vidám közösségé kovácsolódott társulat boldogan várta a színpadra szólítást. A függöny mögött még feszült tekintetek forgolódnak, amikor az ismeretlen helyszínen a nézőtérről ismerős arcok küldenek bátorítást, hiszen a településükről érkezők szinte teljesen megtöltötték a nézőteret.

Az előadást kísérő sorok közül a nézők reakciójaként érkező kacajok előre jelezték a sikert, ami nem is maradt el, hiszen vastaps kísérte a színjátszók meghajlását a darab végén. A szakmai közönség tetszését is elnyerték, dicséretet kapott a felszabadult és könnyed hangvétel, amely mögött fegyelmezett komoly munka áll. A vásári bábszínházak hangulatának felelevenítését is megköszönték a nap zárásakor átadott Méltató emléklapon.

Talán az is igazolja az előadás sikerét, hogy már a helyszínen felkérést kaptak több jövőbeni fellépésre. Ezen megerősítések is arra ösztönzik a csoportot, hogy újabb darabok feldolgozásával tovább folytassák a közös munkát.

Földvári Imre
Fotó: Földvári Imre

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.