Megelevenedett művek és bábuk – a második Békés Megyei Bábműhelyről

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2019. május 03-án a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Körös-vidék Drámapedagógiájáért Alapítvány együttműködésével a bábművészet iránt nyitott érdeklődők, bábcsoportvezetők, pedagógusok, óvodapedagógusok részére bábos műhelyt szervezett a békéscsabai Ibsen Házban.

A délután kezdődő találkozás alkalmával Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója köszöntötte a vendégeket. Majd a bábjáték területén tevékenykedők és a téma iránt érdeklődők Kertész Csaba Zoltántól, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület régiómenedzserétől kaptak szakmai útmutatást a szerzői művek felhasználásáról. Az előadás során elhangzott, hogy a szerzői jog tárgya mindazon alkotás, amely irodalmi, tudományos és művészeti alkotás, függetlenül attól, hogy a törvény nevesíti-e. Az előadó ismertette a szerzői jogok és szerzői joghoz kapcsolódó jogokat, nemzetközi egyezményeket, a szellemi tulajdon védelmére felállt szervezeteket, és azok tevékenységét. A szerzői jog gyakorlatát bemutatva ismertette a nyilvános előadás fogalmát, az ún. „nagyjogos” művek felhasználására vonatkozó szabályokat, az egyes szerzőktől megszerzésre kerülő – zenei, népzenei, hátrahagyott, árva, külföldi művek – felhasználására vonatkozó engedélyeztetés folyamatait.

A műhely második felében a bábjáték megtervezésének folyamatán belül a bábmozgatási technikák alkalmazásának lehetőségeivel ismerkedtek meg a résztvevők. A gyakorlati jellegű blokk témavezetője Soós Emőke, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház bábszínésze volt. A bábu mozgatásához a kar, a kéz bevonásával létrejön a bábu és mozgató közötti kapcsolat. A csoportfeladatok során a bábu életre keltésének folyamatát, gyakorlatát próbálhatták ki a résztvevők, s közös animációs játékok során tapasztalhatták meg a holt anyag megelevenedését.

Medvegy-Andelic Marija

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.