Meghalsz, banya! – bemutató Atkáron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2017-ben a II. Pajtaszínházi Szemle az egész országban 19 megye egy-egy olyan települését támogatta az NMI Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésével, amelyek nyitottnak mutatkoztak a helyi társadalom, a közösségi művelődés és a színjátszás eszközeivel való fejlesztésre.

A települések kiválasztásánál ezúttal is szempont volt a kulturális javak hozzáférése szempontjából hátrányos helyzet, a lakosságszám, a vidék Magyarországának erősítése, illetve a színjátszó múlt újjáélesztése. Így esett a választás Heves megyében Atkárra, hiszen korábban több színjátszó csoport is működött a településen, s ennek a múltnak a felélesztése került kitűzésre 2017 májusában. A projekt a Nemzeti Színházban egy szakmai nappal indult, ahová az előző években és a 2017-ben induló csoportok színészmentorai és csoportvezetői kaptak meghívást, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Ehhez a munkához szívesen csatlakoztak az atkári Nyugdíjas és Hagyományőrző Egyesület tagjai is, így 2017 szeptemberében elkezdődött a közös munka, sok nevetéssel és jókedvvel.

A próbákon túl, annak érdekében, hogy igazi közösséggé formálódjon az atkári csapat, színházlátogatáson vettek részt Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban, valamint a hevesi Blaha Színkörrel tölthetett el a csoport egy tartalmas estét. A csapat felkészülését Nagy Adrienn, a Gárdonyi Géza Színház színésze, Mészáros Éva csoportvezető és Csulák-Muliter Mariann az NMI Művelődési Intézet munkatársa segítette.

Az Atkári Színjátszó Kör 2018. január 19-én 18:00-kor mutatkozott be a településen. A megnyitó előtt az újdonsült színészek nagy izgalommal várták a kezdést. Gál Gáborné rendezőasszisztens nyitotta meg az estét, a résztvevőket Csathóné Sebők Erika, irodavezető köszöntötte, majd Csulák-Muliter Mariann a csoporttal eltöltött élménybeszámolója következett.

Az amatőr, de lelkes csoport Kéri Ferenc „Meghalsz, banya!” című vígjátékát jelenítette meg a színpadon. A teltházas közönség tapsviharától és jókedvétől a színészek még több motivációt és energiát kaptak, még jobban beleélték magukat az egyes szerepekbe, jelenetekbe. A darab végén Kocsis Attila polgármester úr megköszönte a csoport munkáját, és támogatásáról biztosította az újonnan alakult Atkári Színjátszó Kör közösségformáló tevékenységét.

Az Atkári Színjátszó Kör 2018. január 28-án a III. Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színház színpadán képviseli Heves megyét és Atkárt.

Csulák-Muliter Mariann és Kun Zsófia

 

Képgaléria

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.