Megkezdődött a közművelődési statisztikai adatok ellenőrzése Csongrád megyében – OSAP 1438

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

A Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban is, mint adatgyűjtést végrehajtó szervezet látja el a közművelődési területen a megyei és országos közművelődési statisztikai feldolgozó központi feladatokat, a 1997. évi CXL. törvény 85. § (1) bekezdés e) pontja szerint.

A 2019. évben folytatott közművelődési tevékenységekről a Kulturális Statisztikai Adatgyűjtő Rendszer webes adatkitöltő felületén keresztül (https://kultstat.oszk.hu) köteles adatot szolgáltatni „valamennyi alapfeladatként közművelődési tevékenységet folytató költségvetési szerv, civil szervezet, alapítvány, közalapítvány, gazdasági társaság, vállalkozás, egyéni vállalkozás”, melyről a 388/2017. (XII.13.) Kormányrendelet rendelkezik.

A közművelődési intézményekhez és színterekhez kapcsolódó adatszolgáltatásra első körben szakmai szempontból március 1-ig volt lehetősége a kitöltőknek. Az űrlapokat a rendszer március 1-én lezárta és a feldolgozó központi munkatársak megkezdték azok ellenőrzését. A gazdasági társaságok és a civil szervezetek esetében az adatszolgáltatás végső határideje május 20., tehát a végleges pénzügyi adatokkal eddig kell kiegészíteniük a rendszerben megkezdett űrlapokat.

Csongrád megyében jelenleg 150 kitöltött, vagy megkezdett űrlap van, melyek hiánypótlási eljárása zajlik jelenleg. Ez a szám nagyságrendileg megfelel az előző évek adatainak, ám a javítási folyamatok lezártáig nem tekinthető véglegesnek ez a szám. A jelenlegi adatok alapján elmondható, hogy 30 egyesület, 17 alapítvány, 18 gazdasági társaság, 38 önkormányzat, és 47 intézmény, kör vagy klub töltött adatlapot eddig.

Az adatszolgáltatás folyamatát és megértését segíti egy Kitöltési Útmutató, amely elérhető a KultStat oldalon a 2019. ÉVI ÚTMUTATÓK között „1438 Közművelődés” címen. Ezt az Útmutatót célszerű az adatszolgáltatóknak tanulmányozniuk, hogy a hiánypótlási folyamatban megküldött hibákat pontosan tudják javítani (https://kultstat.oszk.hu/#/home/downloads)

Csongrád megyében a közművelődési statisztikához kapcsolódó kérdésekkel Ábrahám Edit közművelődési referens kereshető e-mailben az abraham.edit@nmi.hu címen, vagy telefonon a 20/2830424-es számon.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.