Megkezdődött a terepmunka

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül 2019. április 13-án már a harmadik alkalommal került megrendezésre a helyi és nemzetiségi értékeket feltáró és dokumentáló Mozgó film, mozgó klub szakkör Véménden.

A szombat kora délutáni foglalkozásra a kis baranyai falu értékei iránt elhivatottságot érző fiatal felnőttekből álló csoport gyűlt egybe. A filmszakkör tagjainak egy éven keresztül lehetőségük adódik a a havi rendszerességgel tartott találkozások alkalmával értékfeltárásban, közösségépítésben jártas előadók és filmes szakemberek bevonásával elméletben és gyakorlatban is megismerkedni egy imázsfilm készítésének nélkülözhetetlen elemeivel. A harmadik foglalkozás első felében egy színes prezentáció segítségével betekintést nyertek a filmkészítés általános folyamatába, hangsúlyosan és részletesen foglalkozva a filmkészítés egyes fázisaihoz tartozó marketingmunkával.

 

A résztvevők megismerkedhettek a sikeres filmkészítés különböző technikai részleteivel, az elengedhetetlen – bár a háttérben zajló – munkafolyamatokkal, szervezési és menedzselési munkákkal. Színes ízelítőt kaptak a világ nagy műhelyeinek apró érdekességeiről és az elmúlt évek magyar filmsikereinek marketingmunkájáról és a folyamatban, előkészítés alatt álló, a közeljövőben a mozikba kerülő alkotások munkafolyamatairól.

Az előadást követően a program Véménd húsvétváró rendezvényén folytatódott, ahol a lelkes résztvevők már a gyakorlatban is kipróbálhatták a különböző kamerakezelési és mozgófilm készítési technikákat. A családi program kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a csoport tagjai biztonságos körülmények között, kötetlenül próbálják ki magukat operatőri és fotós munkakörben.

A remek hangulatú délutánt a résztvevők egyöntetűen sikeresnek és hasznosnak tartották. Az ekkor készült alkotások értékelése egy későbbi találkozón, közösen történik. A program folytatásaként egyre több alkalommal jelenik meg a csoport egy-egy rendezvényen, összejövetelen a település neves alkalmait, nemzetiségi programjait megörökíteni.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.