Megszámlálhatatlan népdal a kemenesmagasiak ujjaiban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Értő, hiteles előadás és lankadatlan figyelem kísérte a „135+1=A jövő zenéje” programban résztvevő Vidróczki Csoport nyílt főpróbáját.

A faluban zajló felújítások és infrastrukturális fejlesztések miatt az iskolába szorult a szép számú közönség. A helyi és környékbeli érdeklődőknek azonban ez nem szegte kedvét. Együtt énekeltek a citerával kísért népdalkörrel, közben pedig nagy lelkesedéssel kalandoztak a történelmi korok között a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Sebestyén Zoltán kalauzolásával.

A tanár úr megidézte a tanult népdalokat hangfelvételről abból az időből és olyan formában, amikor és ahogyan Kodály Zoltán felfedezte például a legeldugottabb mátrai faluban. Majd filmfelvételről idézte meg azt a zeneszerzői csodát, amit a ballada nagyszínpadi kórusművé való átdolgozásával alkotott a mester. Végül nagy átéléssel törekedtek a „Vidróczki híres nyája” című népdalban hallható tiszta hangok előhívására 2018-ban a kemenesmagasiak.

A program sikere legkönnyebben a feszült figyelemmel daloló ifjak vezetőjüket megtréfáló népdalzsoltár szövegének ismeretében volt mérhető, amelyben vallástól függetlenül találtak választ az élet nagy kérdéseire a kemenesmagasi ifjú dalnokok.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.