Megújult faluházat avattak Kakasdon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Kakasd volt a színhelye 2018. szeptember 1-jén a Tolna megyei Megyenapnak, melyen ezúttal a község hagyományőrző falunapját is megrendezték. Mindig örömteli esemény, ha egy település megújult faluházat avat, különösen, ha ezt olyan nyilvánosság előtt teheti, amelyet egy megyenap jelent. Az esemény ünnepi programja idén sajnálatos módon egy szomorú aktualitással is kiegészült, a résztvevők egy perces néma csenddel és szívszorító népdallal emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Bányai Károly polgármesterről.

A faluház avatási ceremóniáján a néhai polgármester kívánságának megfelelően Sebestyén Lajos, Kakasd díszpolgára mondott köszöntőt felidézve a faluház építésének történetét.  Beszédében kiemelte, hogy a 25 éve épült „kéttornyú csodát” – amely Európában és még azon túl is ismertté tette a Tolna megyei község nevét – 300 millió forint pályázati támogatásból újították fel. Mint említette az újjáépítés során nem mindent tudtak rendbe hozni, ezért további támogatásokat várnak az elmaradt részek felújításához. Sebestyén Lajos köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon segítséget nyújtott a renoválásban, majd úgy fogalmazott, hogy életre van ítélve az a közösség, amely nem hagyja veszni értékeit.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a faluház avatásának ünnepi pillanata előtt kiemelte, hogy Makovecz Imre épületei mindenben szemben álltak a szocialista realizmus kockaházaival. Gulyás Gergely a nemzeti színű szalagot Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral és Sebestyén Gáborral, Kakasd község alpolgármesterével közösen vágta át.

Potápi Árpád János ezt követően felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben többek között azt írta: „Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a Kárpátmedence egyik legkülönlegesebb épülete ma ismét régi fényében tündökölhet. Kívánom, hogy a faluház két tornya még sok évtizeden át hirdesse az itt élő emberek összetartozását éppúgy, mint Tolna és Hargita megye lakóinak határokon átívelő testvériségét.” (Vasárnap írta alá a testvérmegyei együttműködésről szóló dokumentumot Hargita és Tolna megye.)

Mindenki nagy örömére szolgál az, hogy egy negyedszázados faluház ismét régi pompájában várhatja Kakasd közösségeit.

Fotó: Ótós Réka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.