Megyei bábfórum az alkotó közösségekért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság, a Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület, a Vojtina Bábszínház és a Szín-Báb Egyesület 2019. május 18-án, tizenhatodik alkalommal rendezi meg közösen a Hajdú-Bihar Megyei Bábfórumot Debrecenben, a Vojtina Bábszínházban.

A bábcsoportok Hajdú-Bihar megyei találkozóját 1978 óta minden évben megrendezte a megyei közművelődés azzal a céllal, hogy a hasonló körülmények között működő és szakmailag hasonló problémákkal küszködő együtteseknek alkalmat adjon arra, hogy a saját gyerekközönségükön kívül más csoportokkal és szakemberekkel is találkozhassanak, felmérhessék saját helyzetüket, kicserélhessék tapasztalataikat. Éppen ezért a fórumnak igen fontos része a produkciókat követő szakmai értékelés és beszélgetés, amelyből a csoportok tanulhatnak és fejlődhetnek.

A fórum elsődleges résztvevői a megye amatőr bábcsoportjai, leginkább a gyermek és ifjúsági korosztály, de az amatőr felnőtt csoportoknak is bemutatkozási lehetőséget biztosít. További célcsoportot jelentenek a közművelődési szakemberek, és a helyi értékek feltárásában érdekelt közösségek, akiknek a bevonásával elősegíthető a terület jobb beágyazódása a helyi közösségi életbe és a generációk együttműködése. A találkozó egyben egyedüli minősülési lehetőség a megyében.

A rendezvény illeszkedik a felmenő rendszerű amatőr művészeti rendezvények körébe, ugyanis a fórumon résztvevő iskolás csoportok közül a zsűri által legjobbnak ítélt produkció képviseli Hajdú-Bihar megyét Egerben, a Gyermekbábosok Országos Fesztiválján. A résztvevők nyakba akasztható  plakettet kapnak, amelyet ifj. Fazekas István nádudvari fazekas mester készít el. A rendezvény ideje alatt népi bábos játszóház is várja a fellépésre várakozó vendégeket. A tizenhatodik Hajdú-Bihar Megyei Bábfórumot Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója nyitja meg.

Hermann Attila

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.